Vakbond wil psychologische keuring voor uitzending
Militairen zouden voor elke keer dat ze worden uitgezonden naar Uruzgan opnieuw psychologisch gekeurd moeten worden, ook als ze al eerder zijn geweest. Dat zei voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP zondag in Zembla.
Ook jongeren die de ROC opleiding Vrede en Veiligheid hebben gevolgd, moeten die keuring na afloop opnieuw ondergaan voordat ze in diensttreden, vindt de vakbondsvoorzitter. Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) is het niet eens met Van den Burgs voorstellen. Hij is er tegen om lopende de rit een nieuw keuringsmoment in te bouwen en nieuwe militairen het risico laten lopen dat ze uiteindelijk toch niet de plek krijgen waarop ze gesolliciteerd hebben. Militairen die worden uitgezonden worden door hun commandant beoordeeld op geschiktheid, stelde hij.In de uitzending verdedigde De Vries opnieuw het besluit om wettelijk vast te leggen dat 17–jarigen die na deze opleiding doorstromen op de schietbaan tijdens oefeningen met scherp mogen schieten. Dat gebeurt al jaren. De directeur van het Dienstencentrum Psychologisch Advies en Selectie van Defensie vindt die leeftijd echter te laag. Hij vindt dat mensen 18 moeten zijn om een goede afweging te kunnen maken als ze schieten.
De Vries wil echter de 17–jarigen die samen met 18–jarigen en ouderen worden opgeleid niet isoleren. Bovendien is het schieten volgens hem een belangrijk aspect van de aantrekkelijkheid van een baan bij de Krijgsmacht, die momenteel kampt met een groot personeelstekort.
Volgens het hoofd werving en selectie bij de Luchtmacht, komt dit niet alleen door de krappere arbeidsmarkt. Er is ook sprake van een ’Uruzgan–effect’. Na calamiteiten met Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie daalt het aantal aanmeldingen naar schatting met 25 tot 30 procent. De Vries sprak ook dat tegen in de uitzending.
De Tweede Kamer is al akkoord met de bijstelling van de wettelijke minimumleeftijd voor het schieten met scherp binnen Defensie. De senaat moet zich daar nog over buigen. Deze week buigt de Tweede Kamer zich over het personeelsbeleid.