Excuses wethouder over Westermoskee
De Amsterdamse wethouder Van Poelgeest (Grondzaken) heeft donderdag zijn excuses aangeboden aan de gemeenteraad.
Dat deed hij omdat zijn voorganger enkele jaren geleden een grondovereenkomst met de Turks religieuze organisatie Milli Görüs sloot, maar de raad daar niet over inlichtte.Volgens Van Poelgeest was het beter geweest als dat wel was gebeurd. „Daar wil ik best mijn excuses voor aanbieden.”
Toenmalig wethouder Stadig gaf Milli Görüs in 2005 een verkapte lening door een stuk grond in het stadsdeel De Baarsjes voor 2 miljoen euro te veel van de organisatie te kopen. De gemeente zou dat geld uiteindelijk via de betaling van erfpacht terugkrijgen. Amsterdam vulde zo het tekort van de club voor de bouw van de Westermoskee aan. Volgens Van Poelgeest heeft zijn voorganger de raad niet bewust niet ingelicht.
Een aantal partijen leverde donderdag fikse kritiek op het college van burgemeester en wethouders over de overeenkomst. Raadslid Manuel van D66 begreep niet waarom de gemeente voor de Westermoskee een speciale regeling trof. „Er worden in Amsterdam wel meer moskeeën gebouwd.”
De VVD wees erop dat de juridische dienst van de gemeente destijds waarschuwde dat de afspraak iets weg had van een verkapte subsidie en mogelijk zelfs van ongeoorloofde staatssteun. „Dat zijn niet zomaar wat kanttekeningen”, aldus raadslid Van ’t Wout.
Milli Görüs heeft overigens al een tijd lang geen erfpacht over het zogeheten Rivaterrein betaald. De schuld bij de gemeente bedraagt circa 50.000 euro. Van Poelgeest zei dat hij inmiddels juridische stappen heeft genomen om dat bedrag te krijgen.
De beleggingsmaatschappij Manderen BV van Milli Görüs en woningcorporatie Het Oosten zouden het stuk grond samen ontwikkelen. De twee partijen hebben na een conflict echter geen contact meer met elkaar. Mede daardoor is de bouw van de Westermoskee nog steeds niet begonnen en is onduidelijk of het gebedshuis er ooit komt.