Binnenland

Plan voor stad in Westerschelde

Architect Taco Tuinhof uit Middelburg heeft een plan ontwikkeld voor de bouw van een stad op palen in de Westerschelde.

Regioredactie
10 April 2008 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
Architect Tuinhof presenteerde woensdag in Middelburg zijn plan om in de Westerschelde een stad op palen te bouwen. Foto ANP
Architect Tuinhof presenteerde woensdag in Middelburg zijn plan om in de Westerschelde een stad op palen te bouwen. Foto ANP

De architect gaf woensdag tijdens een bijeenkomst in Middelburg een toelichting aan vakgenoten. Hij liet weten een stad te willen bouwen met een hotel, een congrescentrum, kantoren en ongeveer 150 tot 200 appartementen.Tuinhof erkent dat zijn plan „spectaculair” is, maar volgens hem is de uitvoering ervan zeker niet „irrealistisch.” De architect heeft de tekeningen al klaar. De stad is gepland in het noorden van de Westerschelde, bij de tunnelingang aan de kant van Goes.

Het is de bedoeling dat het centrum van de stad op palen wordt gebouwd. Daaromheen moet een eiland van zand worden gespoten in de vorm van een schelp. „Wat in Dubai gebeurt met het creëren van palmbomen in zee kunnen wij in Zeeland natuurlijk ook”, zegt Tuinhof.

De architect heeft de stad ingepland op zo’n 300 tot 400 meter vanaf de kustlijn. Hij wil de verbinding met het vasteland laten uitkomen op het tolplein van de Westerscheldetunnel bij Ellewoutsdijk. „Op die manier krijgt de provincie een aansprekend en samenbindend centrum dat nationaal en internationaal aandacht trekt.”

Tuinhof kwam op het idee doordat in Zeeland discussie was over de plaats van een centraal ziekenhuis, waarbij een scheiding ontstond tussen de gemeenten onder en boven de Westerschelde. Die discussie werd afgerond, maar Tuinhof werkte zijn idee verder uit tot een stad op palen. Hij is nu op zoek naar bedrijven die het project willen steunen. Technisch gezien is het mogelijk zo’n stad in zes jaar te bouwen.

De architect, werkzaam bij het kantoor Rothuizen van Doorn ’t Hooft in Breda, heeft zijn plan inmiddels voorgelegd aan de gemeente Borsele en het provinciebestuur van Zeeland. Volgens hem tonen beide partijen belangstelling, maar hebben zij hem al laten weten financieel niet te kunnen meewerken. „De ontbrekende schakel is een investeerder. Planologisch zijn er geen onoverkomelijke bezwaren”, aldus Tuinhof.

Een woordvoerder van de provincie Zeeland reageert terughoudend op het plan. „Het ziet er grootschalig futuristisch uit, maar omdat er geen concreet verzoek tot realisering ligt, kunnen we er moeilijk iets over zeggen”, zegt zij.

De Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) laat weten het plan interessant te vinden. „Wij houden van vernieuwing, daarom zeggen we niet bij voorbaat nee”, aldus woordvoerder Geertje van der Krogt. „Tegelijk weet iedereen dat de balans van economie enerzijds en natuur en landschap anderzijds erg gevoelig ligt. Het evenwicht in de Westerschelde is uiterst wankel. Dat mag hoe dan ook niet worden verstoord.”

Tuinhof beseft dat zijn plan in milieukringen gevoelig ligt. „Zeeland staat voor de keuze om een periferie te blijven of een centrumpositie in te nemen tussen de economische regio’s van Antwerpen en Gent ten zuiden en die van Rotterdam ten noorden van de provincie. Wat mij betreft is de keuze met de aanleg van de Westerscheldetunnel gemaakt. Een woon- en kantooreiland in de Westerschelde komt de economische dynamiek van Zeeland ten goede.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer