Binnenland

Vissers melden bom op zee minder vaak

Vissers op de Noordzee melden steeds minder vaak het opvissen van niet-ontplofte vliegtuigbommen of zeemijnen.

Van onze verslaggever
9 April 2008 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 05:43
Hr. Ms Schiedam, onderdeel van Standing NATO Mine Countermeasure Group 1, een permanent NATO verband die gespecialiseerd is in het vernietigen van bommen en mijnen onder water, maakt zo'n 15 mijl uit de kust gevonden explosieven met een gecontroleerde exp
Hr. Ms Schiedam, onderdeel van Standing NATO Mine Countermeasure Group 1, een permanent NATO verband die gespecialiseerd is in het vernietigen van bommen en mijnen onder water, maakt zo'n 15 mijl uit de kust gevonden explosieven met een gecontroleerde exp

Dat blijkt uit cijfers die de Koninklijke Marine dinsdag bekendmaakte aan boord van de Hr. Ms. Schiedam. De mijnenjager uit Den Helder maakt twee weken lang deel uit van de Navo-operatie Beneficial Cooperation, waarbij een vloot van zes marineschepen bommen en mijnen onschadelijk maakt op de Noordzee. De vloot vaart onder Brits commando.Op de bodem van de Noordzee liggen naar schatting 10.000 tot 250.000 niet-geëxplodeerde vliegtuigbommen en mijnen van Britse, Amerikaanse en Duitse makelij. De geallieerden dumpten in de Tweede Wereldoorlog vaak hun niet-gebruikte vliegtuigbommen, nadat zij van bombardementen in Duitsland terugkeerden naar Engeland. Landen met scherpe munitie aan boord was streng verboden.

De aanwezigheid van de zestig jaar oude bommen en mijnen blijft gevaarlijk. Precies drie jaar geleden kwamen drie vissers uit Ouddorp om het leven, nadat een opgeviste bom op het dek van de OD-1 ontplofte. Het aantal meldingen van opgeviste explosieven steeg na het ongeluk van circa 60 per jaar ineens naar 333.

Het aantal meldingen lijkt inmiddels af te nemen. In 2006 kreeg de kustwacht 193 vondsten door, in 2007 nog 138. In het eerste kwartaal van 2008 staat de teller op 27. De mijnenjagers van de marine hebben een dagtaak aan het onschadelijk maken van niet-ontplofte explosieven. Daarvan bestaat 90 procent uit vliegtuigbommen en 10 procent uit zeemijnen.

Nederland telt op dit moment nog tien mijnenjagers. Op het hoogtepunt beschikte de marine over dertig vaartuigen om mijnen onschadelijk te maken. Meer dan de helft is inmiddels wegbezuinigd. De marine onderzoekt mogelijkheden om opnieuw mijnenvegers in gebruik te nemen, waarmee sommige soorten mijnen veel eenvoudiger via elektromagnetische velden onschadelijk gemaakt kunnen worden.

De marine liet dinsdag op 16 mijl uit de kust van Scheveningen een Amerikaanse vliegtuigbom van 500 pond ontploffen. Hoeveel projectielen sinds de laatste wereldoorlog zijn geruimd, is niet bekend. De marine heeft nog vele jaren nodig om de zeebodem helemaal schoon te vegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer