Binnenland

Ruzie Heinsbroek en Bomhoff houdt aan

De ruzie tussen de LPF-ministers Heinsbroek (Economische Zaken) en Bomhoff (Volksgezondheid) begint tot een onwerkbare situatie in het kabinet te leiden. Behalve over interne perikelen in de partij liggen zij ook met elkaar overhoop over het funtioneren van het Centraal Plan Bureau (CPB). Donderdagavond vergaderden alle LPF-bewindslieden, minus de twee kemphanen, over het ontstane probleem.

Redactie politiek
11 October 2002 11:49Gewijzigd op 13 November 2020 23:52

Het is niet bekend wat de uitkomst was van het beraad tussen de ministers en de staatssecretarissen van de LPF. Het overleg werd gisteravond gehouden op het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Minister De Boer van Verkeer en Waterstaat was de enige die, na enkele uren, via de hoofdingang naar buiten kwam. Hij wilde niet meer kwijt dan dat het een „constructief overleg” was geweest. „Wordt vervolgd”, aldus de bewindsman.

Volgens ingewijden was het onderwerp van beraad de ijzige relatie tussen de twee LPF-kopstukken Heinsbroek en Bomhoff. De twee zijn betrokken geraakt bij de strijd in de kamerfractie en mijden al enige tijd iedere vorm van direct contact. Waar Heinsbroek fractievoorzitter Wijnschenk tot nu toe door dik en dun steunde, bevindt Bomhoff zich in het tegenovergestelde kamp.

Daarnaast speelt een beleidsinhoudelijk twistpunt. Bomhoff is van mening dat het Centraal Planbureau (CPB) zijn rekenmodellen moet aanpassen, zodat de maatregelen die het kabinet voorstelt gunstiger uitkomen. Hij heeft dat ook aan minister Heinsbroek, onder wiens ministerie het CPB valt, geschreven. Deze weigert echter het planbureau tot aanpassing te bewegen. Hij heeft het volste vertrouwen in de werkwijze ervan, zo liet hij donderdag weten.

Bomhoff vindt overigens al langer dat het CPB zijn werk niet goed doet. Als directeur en oprichter van het concurrerende onderzoeksbureau Nyfer ging hij jaren geleden de strijd al aan. In een column in NRC Handelsblad schreef hij in 1999 dat de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het planbureau „arrogant en soms partijdig gereken is op een manier die nergens elders ter wereld voorkomt.”

Bovendien leek volgens de bewindsman een vorig jaar door Economische Zaken geïnitieerd onderzoek naar de kwaliteit van het CPB nergens naar. Het onderzoek stond onder leiding van onderdirecteur A. Bakker van De Nederlandsche Bank. Bomhoff suggereert dat de uitslag ervan zo positief was doordat hier sprake was van vriendjespolitiek.

Inmiddels heeft de oppositie lont geroken en zich op het conflict over het CPB gestort. GroenLinks en Leefbaar Nederland willen van het kabinet opheldering over de vraag hoe dat nu eigenlijk tegen het CPB aankijkt.

Behalve tussen hem en een deel van zijn partijgenoten, botert het ook slecht tussen Bomhoff en de Kamer. PvdA-kamerlid Netelenbos heeft als voorzitter van de vaste kamercommissie voor volksgezondheid een gesprek gehad met de bewindsman. Daarin heeft zij hem het ongenoegen van de Kamer meegedeeld over zijn optreden in het parlement. Kamerleden van diverse fracties vinden dat de bewindsman weinig informatie geeft, vragen en opmerkingen van parlementariërs negeert en regelmatig een arrogante toon aanslaat. Bomhoff heeft inmiddels beloofd op dit punt zijn leven te beteren.

Binnen het LPF-smaldeel in het kabinet lijkt echter eerder Heinsbroek dan Bomhoff de gebeten hond te zijn. Zijn partijgenoten in de ministerraad zouden het gedrag van Heinsbroek goed zat zijn. In het openbaar bepleit de bewindsman waarden en normen, maar binnenskamers deinst hij er niet voor terug zijn collega’s uit te schelden en daarbij schuttingtaal te gebruiken, zo klinkt het in LPF-kring.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer