Binnenland

Nieuw studiemodel slecht bekend

Scholieren en studenten weten weinig van de nieuwe bachelor/masterstructuur op de universiteiten. Tweederde van de havo-leerlingen en 15 procent van de vwo’ers is er niet mee bekend. Van de eerstejaars op de universiteit is 60 procent niet voorgelicht over de veranderingen.

Onderwijsredactie
11 October 2002 11:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:52

Dat blijkt uit onderzoek van het landelijke studentenblad Sum en de jaarlijkse Studie Keuze Monitor. Beide werden donderdag gepresenteerd op de eerste dag van de Studie Beurs in Utrecht.

De universiteiten krijgen van 52 procent van de studenten een onvoldoende voor hun voorlichting over de bachelor/masterstructuur. De studenten vinden het studiemodel op zich geen slecht idee. Slechts 16 procent ziet er niets in, aldus het Sum-onderzoek.

Het Angelsaksische model houdt in dat studenten eerst een basisstudie van drie jaar volgen (bachelor) en dan nog één of twee jaar doorgaan voor hun masterstitel. Die is te vergelijken met de Nederlandse doctorandustitel. Het systeem is dit studiejaar in Nederland ingevoerd. Uiteindelijk zullen 29 Europese landen ertoe overgaan meer eenheid te krijgen in het universitaire onderwijs.

Uit de Studie Keuze Monitor blijkt dat autochtone leerlingen er na de middelbare school soms een jaartje tussenuit gaan, terwijl hun allochtone leeftijdgenoten vaker direct doorstromen naar het hoger onderwijs. Ze verwachten daarmee een betere kans op een baan en een hoger inkomen.

Het onderzoek van de Studie Keuze Monitor werd gehouden onder 16.000 leerlingen in de bovenbouw van havo en vwo. De deelnemers zijn over het algemeen steeds negatiever over het studiehuis. Ze vinden wel dat het doel van zelfstandiger werken wordt bereikt, maar dat de mondelinge en schriftelijke vaardigheden niet worden verbeterd. Tegenstanders van het studiehuis zeggen dat de leerlingen te weinig zelfdiscipline hebben, maar de deelnemers aan het onderzoek wijzen die gedachte van de hand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer