Binnenland

RefoAnders verwerpt homoseksuele relatie

De reformatorische homobelangenorganisatie RefoAnders wijst homoseksuele relaties af. Wel vindt de stichting dat veel christenen te eenzijdig focussen op zondige homoseksuele praktijken. Daartegenover bepleit RefoAnders de erkenning van de waarde van liefdevolle vriendschappen.

Binnenlandredactie
3 April 2008 07:49Gewijzigd op 14 November 2020 05:41
MIDDELBURG - RefoAnders onderschrijft in het donderdag uitgebrachte visiedocument de aan de Bijbel ontleende bezwaren tegen homoseksuele relaties. Mensen met hetero­­gevoelens zouden zich echter, voordat zij veroordelend spreken over iemand die een homose
MIDDELBURG - RefoAnders onderschrijft in het donderdag uitgebrachte visiedocument de aan de Bijbel ontleende bezwaren tegen homoseksuele relaties. Mensen met hetero­­gevoelens zouden zich echter, voordat zij veroordelend spreken over iemand die een homose

Dat staat in een donderdag naar buiten gebracht visiedocument van RefoAnders. Aan de totstandkoming daarvan hebben onder anderen prof. dr. J. Hoek uit Veenendaal, ds. J. Noordam uit Drachten en ds. H. G. de Graaff uit Rotterdam meegewerkt. De eerste twee nemen ook zitting in het bestuur van de stichting, evenals A. van Klinken, inwoonster van Middelharnis. Huidig bestuurslid Elna Quist -dochter van initiatiefnemer Johan Quist- treedt juist terug, zodat er geen familieverhoudingen meer binnen het bestuur bestaan.RefoAnders ziet het als haar missie om „in de totale breedte van de reformatorische wereld een toenemende openheid te bevorderen ten aanzien van vragen die leven rond homoseksualiteit en daarmee ook de bespreekbaarheid daarvan te vergroten”, aldus de belangenorganisatie in haar visiedocument.

Kern van de door RefoAnders naar buiten gebrachte visie is dat het leven van een christen op alle terreinen in harmonie met Gods wil behoort te zijn, uitgewerkt in zeven overwegingen.

Zo vindt de stichting dat het hebben van homofiele gevoelens niet als een persoonlijke morele schuld ervaren behoeft te worden. „Schuldgevoelens moeten geplaatst worden binnen de omvattende collectieve schuld die op de totale mensheid rust.”

Daarnaast vindt RefoAnders dat er in de gereformeerde gezindte te eenzijdig wordt gefocust op zonden rond homoseksualiteit. De organisatie kan zich weliswaar inleven in de motieven die leiden tot de keuze voor een homoseksuele relatie, maar wijst op een hogere weg. „Het beeld Gods wordt in beginsel hersteld waar we door genade mogen leven in een warme relatie met God. In deze relatie weten we ons gedragen door Zijn liefde en geroepen te leven naar Zijn wil. Dat laatste sluit naar onze overtuiging het aangaan van een homoseksuele relatie uit.”

RefoAnders onderschrijft dan ook de aan de Bijbel ontleende bezwaren tegen homoseksuele relaties. Mensen met heterogevoelens zouden voordat zij veroordelend spreken over iemand die een homoseksuele relatie is aangegaan, zich echter moeten afvragen of zij wél de relatie en de geborgenheid in Christus als vervanging zouden kunnen zien voor hun huwelijk of verkering. „Daar tegenover staat dat ook mensen met homogevoelens zich bewust moeten zijn dat zij niet de enige zijn die worstelen met de behoefte aan geborgenheid. Dit geldt ook voor vele alleengaanden met heterogevoelens, of mensen die door het wegvallen van hun partner alleen staan.”

De stichting erkent de waarde van liefdevolle vriendschappen. „Liefdevolle vriendschappen waarbij de begeerte naar seksuele gemeenschap niet aanwezig is, kunnen juist voor mensen die alleen door het leven gaan een belangrijke en Bijbels verantwoorde steun zijn. Wij kunnen nooit bezwaar hebben tegen dergelijke liefdevolle vriendschappen tussen mensen, ongeacht of dit vriendschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht of tussen mensen van verschillend geslacht betreft.”

Over het algemeen staat RefoAnders sceptisch tegenover de mogelijkheid langs therapeutische weg te komen tot het veranderen van seksuele voorkeur of gerichtheid. RefoAnders roept op tot pastorale begeleiding „vanuit de ruimte van Gods liefdevolle ontferming voor Zijn gebroken schepping.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer