Binnenland

Barneveld: Keet moet uitsterven

In de gemeente Barneveld mogen er geen nieuwe keten bij komen. De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met een uitsterfbeleid voor de illegale onderkomens.

Van onze verslaggever
2 April 2008 11:04Gewijzigd op 14 November 2020 05:41
De gemeente Barneveld wil geen nieuwe keten meer. Foto ANP
De gemeente Barneveld wil geen nieuwe keten meer. Foto ANP

Barneveld ging vorig jaar akkoord met een gedoogbeleid voor de circa veertig keten binnen zijn gemeentegrenzen. Keten moeten zich aan strikte regels houden. Eigenaren mogen maximaal twintig bezoekers per keet toelaten en moeten hun ledenlijst ter inzage leggen bij de gemeente. Het verkopen van sterk alcoholische dranken en van alcohol aan jongeren onder de 16 jaar is verboden.Door voortschrijdend inzicht van het college blijkt dit gedoogbeleid juridisch niet houdbaar, verklaarde wethouder Vermeij. „Gedogen dwingt tot tijdelijkheid. Ons beleid kan de rechterlijke toets alleen doorstaan als er tegelijkertijd sprake is van een uitsterfconstructie.”

Een meerderheid van de raad liep niet warm voor een dergelijke aanpassing. „Waarom moeten wij morrelen aan een beleid dat vorig jaar zorgvuldig tot stand is gekomen en dat zelfs nog niet eens in de praktijk is toegepast? Waar moet de komende generatie jongeren naartoe, die geen keet mogen beginnen?” hield CU-raadslid Schuring de wethouder voor.

Ook raadslid Van der Werf (CDA) haalde fel uit naar het college. „Als de raad instemt met een beleidsnota nemen wij aan dat de juridische toetsing is gewaarborgd. Dit blijkt nu niet het geval te zijn.” De SGP reageerde gematigder. „Als wij nee zeggen tegen deze aanpassingen, komt het vastgestelde beleid op losse schroeven te staan. Dat willen wij niet. Bovendien komt een sterfhuisconstructie overeen met ons standpunt dat sluiting van keten een serieuze optie is”, aldus raadslid Knapen.

Uiteindelijk stemden de drie partijen in met het collegevoorstel. De VVD, Pro ’98, Burger Initiatief en Lijst 8 waren tegen. „Uitsterfbeleid leidt tot illegaliteit. We vinden het jammer dat het beleid dat bedoeld was om keten te behouden, er nu voor zorgt dat wij er afscheid van moeten nemen”, verklaarde VVD-raadslid Vos.

Het merendeel van de partijen riep de wethouder op om op zoek te gaan naar alternatieven. De wethouder zegde toe het overleg daarover tussen kerken, verenigingen en ouders voort te zetten en ook jongeren daar in de toekomst bij te betrekken.

Barneveld is een van de eerste gemeenten met een gedoogbeleid voor keten. Veel gemeenten zijn niet bereid om over te gaan tot het sluiten van drankketen waar tegen betaling alcohol wordt geschonken. Ze vrezen dat er relletjes ontstaan als tot gedwongen sluiting wordt overgegaan, zo schrijft minister Klink van Volksgezondheid in antwoord op schriftelijke vragen van het PvdA-Kamerlid Bouwmeester.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert de naleving van de Horecawet en is bevoegd om op te treden als burgers of bedrijven handelen tegen de regels. De VWA benaderde in de afgelopen maanden in totaal zo’n twintig gemeenten met de vraag of ze wilden meewerken aan een proef om drankketen aan te pakken waar tegen betaling wordt geschonken. Gemeentebesturen wilden op zich wel meewerken, maar vrezen wel politieke commotie in hun gemeenteraden. Ook zijn gemeenten bang voor verstoring van de openbare orde. Al met al is er tot nu toe geen gemeente geweest die mee wilde werken aan de proef.

Minister Klink belooft in het antwoord op de vragen dat hij zich in de komende maanden sterk zal maken om alsnog enkele gemeenten zover te krijgen dat ze meewerken. Doel van de proef is een zo goed mogelijke aanpak te ontwikkelen om de illegale keten te sluiten.

Als medio dit jaar gemeenten nog niet bereid zijn mee te werken, zal de VWA van de minister de opdracht krijgen om zonder medewerking van de gemeenten hokken en keten aan te pakken. Medewerking van gemeenten is namelijk niet verplicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer