Buitenlandse pers stuurt journalisten
De buitenlandse media staan dezer dagen uitvoerig stil bij het overlijden van prins Claus. Zowel de Belgische als Duitse pers heeft correspondenten naar Nederland gestuurd.
De Vlaamse publieke omroep VRT en de commerciële zender VTM zenden de uitvaart dinsdag met rechtstreekse beelden uit. De Franse media bleven in al deze aandacht achter.
In Duitsland werd de landelijke programmering van de publieke zender ARD opengebroken in verband met de dood van de prins. Maandag zond de zender om 23.00 uur een portret van de overleden prins uit. De rest van de programma’s schoof daardoor een kwartier op.
Verder besteden vooral de regionale televisiezenders in Hamburg en Nedersaksen aandacht aan de dood van de prins. Claus lag meerdere malen in Hamburg in het ziekenhuis en Nedersaksen was zijn geboortestreek. In de programmering is met name veel aandacht voor de manier waarop Claus zich bij de Nederlanders geliefd heeft gemaakt.
De Vlaamse televisiezender VRT stuurt dinsdag een eigen verslaggeefster naar Delft om de plechtigheid in de Nieuwe Kerk te verslaan. Vooralsnog zijn er geen plannen om het rouwbeklag in Paleis Noordeinde bij te wonen, „tenzij er opeens tienduizenden mensen naartoe komen.” Ook de commerciële zender VTM stond maandag al bij de paleishekken en donderdag ging er weer een verslaggever deze kant op.
Ook de Belgische radio zal uitgebreid verslag doen. Deze week stond er al een verslaggever bij de hekken van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. De radio heeft onder meer aandacht besteed aan de bescheiden rol die voor Claus als prins-gemaal was weggelegd.
„Dat hebben we wel in de verf gezet”, aldus een medewerker. Hij wijst erop dat in België de echtgenote van koning Albert een prominentere rol heeft dan prins Claus in Nederland had. „In België zal de man van onze toekomstige koningin Elizabeth koning heten. In Nederland had je geen koning Claus.”
De dood van prins Claus is in Frankrijk vrijwel onopgemerkt gebleven. De meeste radio- en televisiestations hebben het helemaal niet gemeld, of hooguit met een zinnetje. Ook de pers heeft er nauwelijks melding van gemaakt. Pas in zijn editie van donderdag -die woensdagmiddag uitkomt- is op pagina 18 van Le Monde (de pagina van de overlijdensadvertenties) een klein artikeltje verschenen onder de kop ”Claus von Amsberg, de geliefde prins van de Nederlanders”.