Binnenland

D66 wil andere omgang met failliete bedrijven

D66 wil dat de overheid anders omgaat met bedrijven die in financieel slecht weer belanden. De Democraten vinden dat een faillissement in Nederland nog te veel wordt gezien als falen van een onderneming, terwijl de niet-geslaagde poging ook gezien kan worden als een wijze les op weg naar een succesvol project.

ANP
10 October 2002 15:18Gewijzigd op 13 November 2020 23:52

Nu leidt de huidige wetgeving volgens D66 bovendien nog te snel tot het aanvragen van surseance van betaling, terwijl er onvoldoende aandacht is voor een reorganisatie die het bedrijf misschien kan redden.

Tijdens de financiële beschouwingen die volgende week in de Tweede Kamer gehouden worden, zal D66 voorstellen doen om de faillissementswetgeving aan te passen. Zo wil de partij onder meer dat er een einde komt aan de voorkeursbehandeling van de belastingdienst en de uitvoeringsorganen voor sociale verzekeringen. Die mogen bij een failliet bedrijf het eerst geld vorderen. De Democraten vinden dat andere bedrijven dan steeds het nakijken hebben wat het vertrouwen in de markt schaadt.

Ook stelt D66 onder meer voor de kosten van boventallig personeel sneller bij een bedrijf weg te halen zodat het failliet bedrijf meer ruimte heeft voor een herstart. Verder wil de oppositiepartij dat de overheid de beeldvorming rond een faillissement verbeterd. Geen stigma, maar een bewijs van creativiteit en durf, aldus D66.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer