Slot Zeist mogelijk op erfgoedlijst
Slot Zeist en de gebouwen van de Evangelische Broedergemeente aan het Zusterplein en Broederplein in Zeist moeten op de Werelderfgoedlijst van Unesco komen te staan. De gemeente Zeist heeft donderdag bekendgemaakt een aanvraag in te dienen om in aanmerking te komen voor een plaats op deze lijst.
De gebouwen behoren tot de Unitas Fratrum of Evangelische Broedergemeente. Dit kerkgenootschap is een van de oudste protestantse kerken ter wereld en heeft ook nederzettingen in Christiansfeld (Denemarken), Bethlehem (VS), Genadendal en Elim (Zuid-Afrika), Gracehill (Noord-Ierland) en Herrnhut en Gnadau (Duitsland).Alle nederzettingen van de Broedergemeente zijn gesticht tussen 1722 en 1824. Deze locaties zijn bijzonder omdat zij in de ruimtelijke opzet en in hun architectuur de leefwijze en idealen van het kerkgenootschap weerspiegelen. De leiding van de Broedergemeente in Herrnhut was nauw betrokken bij de stichting van nieuwe nederzettingen. Zeist stond model voor Christiansfeld en het waren zendelingen uit Zeist die begonnen met de bouw van de nederzetting in Zuid-Afrika.
Op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan gebieden en historische bouwwerken die uniek zijn in de wereld. Voordrachten die door het Rijk worden gehonoreerd komen eerst op een nationale voorlopige lijst. Uit deze lijst put het Rijk voor nominaties voor de Unesco-lijst. Elk jaar wordt er maximaal één gebouw of gebied voorgedragen.
Een mogelijke nominatie komt pas vanaf 2011 in beeld, omdat er momenteel een aantal andere Nederlandse nominaties voor de periode vanaf 2008 wordt voorbereid. Nederland telt op dit moment nog zes andere vermeldingen bij Unesco. Het voormalige eiland Schokland, de Stelling van Amsterdam, de molens bij Kinderdijk, het Woudagemaal in Lemmer, de droogmakerij de Beemster en de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao.