Brandweer gewaarschuwd voor herhaling duikongeval
De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft de brandweerkorpsen opgeroepen ervoor te zorgen dat duikteams in noodgevallen goed hun werk kunnen doen. Aanleiding is een recent ongeval, waardoor een duiker van de brandweer in Terneuzen om het leven kwam.
Volgens de inspectie komen de omstandigheden daarbij op meerdere punten overeen met twee andere duikongevallen met dodelijke afloop in Utrecht in 2001 en in Urk in 2007. Omdat de kans op herhaling reëel lijkt, heeft de inspectie de besturen van brandweerkorpsen met duikers schriftelijk gewaarschuwd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de brief vrijdag openbaar gemaakt.De duiker uit Terneuzen kwam op 12 maart bij het Zeeuwse Westdorpe door verdrinking om het leven tijdens het bergen van een auto in het Kanaal van Gent naar Terneuzen. In die auto bleek het lichaam te zitten van een man die werd verdacht van de moord op zijn twee kinderen in Roosendaal.
De politie en de Arbeidsinspectie onderzoeken de toedracht van het dodelijke duikongeval en krijgen daarbij hulp van de IOOV. Ze kunnen nog geen volledige openheid geven over de voorlopige resultaten van het onderzoek. Duidelijk is al wel dat bij de drie ongevallen een duiker in moeilijkheden is gekomen terwijl zijn seinlijn vastzat.
De beide inspecties zien in die overeenkomst aanleiding om de brandweerbesturen te vragen erop toe te zien dat hun duikteams „op de juiste wijze kunnen optreden in noodsituaties.” Volgens de inspecteurs kan op dit punt een „inhaalslag” noodzakelijk zijn.
De inspectie wijst er verder op dat duikers en duikploegleiders de noodprocedure feilloos moeten beheersen. Ook moet er altijd een reserveduiker in volledige duikuitrusting en aangelijnd klaarstaan om iemand binnen dertig seconden te kunnen redden. Elke duiker moet minimaal twee keer per jaar in het buitenwater de noodprocedures uitvoeren. Duikers moeten tijdens oefeningen ook altijd worden geconfronteerd met de situatie waarbij een seinlijn vastzit.
Burgemeester Lonink van Terneuzen beschouwt de oproep van de IOOV „als een voorwaarschuwing” voor andere brandweerkorpsen. „Het nu al uitdoen van zo’n bericht past bij de taak en opdracht die de inspectie heeft.” Verder wil Lonink niet vooruitlopen op de onderzoeksresultaten. „Wij wachten die resultaten dan ook eerst af voordat we conclusies trekken over wat er fout is gegaan bij het ongeluk in Terneuzen.”