Binnenland

Schouwse cartoonist dacht „dat de kerk moderner was”

ZIERIKZEE - Een incident. Zo beschouwt cartoonist Arie Roon uit Brouwershaven zijn verkeerd gevallen cartoon over het heilig avondmaal. „Ik had geen idee dat de symbolische waarde van wijn als bloed van Jezus Christus zo groot is.”

Jacob Hoekman
12 March 2008 10:14Gewijzigd op 14 November 2020 05:37

De telefoon stond de afgelopen dagen roodgloeiend bij hoofdredacteur Aad van der Wouden van de gratis krant WereldRegio op Schouwen-Duiveland. Vanuit het hele land kwamen reacties op de „Schouwse cartoonrel.” „Dit hadden we niet verwacht toen we tot publicatie overgingen”, zegt Van der Wouden. „Mensen voelden zich persoonlijk gekwetst, iets wat wij niet hadden ingeschat. Met de kennis die ik nu heb, zou ik de cartoon niet hebben geplaatst. Overigens zat er tussen al de protestmails die we kregen niet één met een onvertogen woord. Er is geen sprake geweest van bedreigingen, zelfs niet van beledigingen.”Vrijdag plaatste WereldRegio een cartoon van de hand van Roon over het subsidiebeleid van de gemeente Schouwen-Duiveland. De gemeente gaf een bedrag van 750 euro aan de stichting Stokosmos om een bijeenkomst over de Nadere Reformatie in Zierikzee te organiseren. Het college leverde dat bedrag uit de post representatie, wat volgens de krant niet de juiste weg was. De burgemeester ontkent dat overigens.

In de cartoon is een predikant afgebeeld die een avondmaalsbeker met menglimonade heft, onder het uitspreken van de woorden „Drink deze menglimonade, want het is mijn bloed.” Niet iedereen begreep de cartoon, omdat deze nauwelijks een link heeft met het artikel over subsidies. „Ik heb het artikel zo geïnterpreteerd dat er zonder subsidie geen geld meer zou zijn om wijn te kopen”, zegt cartoonist Roon. Hij erkent dat het niet zijn beste vondst is. „We dachten: We kunnen wel een keer volstaan met een wat minder grappig cartoontje. Dan doen we volgende week weer een leuke.”

Roon is onthutst door alle reacties die op hem afkwamen. „Ik had geen idee dat de symbolische waarde van wijn als het bloed van Jezus Christus zo groot is. Eerlijk gezegd dacht ik dat we in Nederland toch wel konden lachen om zaken als geloof. Ik ging ervan uit dat de kerk wat moderner was geworden.”

Een geloof gaat toch per definitie over heilige dingen?
„Nu besef ik dat wel, ja. Ik heb veel vriendelijke berichtjes gehad waarin werd uitgelegd hoe het in elkaar steekt. Ik begrijp nu dat een geloof zo diepgeworteld kan zitten dat je je gekwetst voelt als rituelen zoals het avondmaal op de hak worden genomen.”

Veel mensen denken dat een cartoon als deze nooit over de islam zou zijn gemaakt.
„Ik wil niet eens over die vergelijking nadenken. Een aantal weken geleden heb ik nog een grapje over de boerka gemaakt, dat werd op het eiland in een school opgehangen. Mede daarom dacht ik dat ik me over deze cartoon geen zorgen hoefde te maken.”

Was de spotprent met meer kennis van zaken ook gemaakt?
„Als ik had geweten hoeveel mensen hierover zouden vallen, had ik het niet gedaan. Mensen aan het lachen maken, dat is mijn uitgangspunt. Maar ik wil mensen niet beledigen. Ik ben helemaal niet op zoek naar een podium om mijn mening te verkondigen. Eigenlijk heb ik niet eens zo’n uitgesproken mening over politiek en geloof.”

Dit was eenmalig?
„Wat mij betreft wel. Ik heb ook wel eens een tekening gemaakt waarin ik paaseieren heb toegevoegd aan ”Het laatste avondmaal” van Leonardo da Vinci. In mijn ogen totaal onschuldig, maar ik zal toch wat genuanceerder over dit soort dingen na moeten denken. Ik zit ook niet op deze ophef te wachten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer