„Taliban totaal niet geïnteresseerd in fotografie”
AMSTERDAM (ANP) - Steve McCurry, een van de beroemdste fotografen ter wereld, blijft de mensen en het leven in Afghanistan koesteren. Door de taliban is het er volgens hem de laatste jaren een stuk gevaarlijker geworden en het zuiden van het land mijdt de fotograaf al helemaal.
„Maar ik wil de strijd van de mensen vastleggen”, zei McCurry (1950) donderdag, die op uitnodiging van zijn uitgever Phaidon Press en De Nieuwe Kerk in Amsterdam verblijft. „Afghanistan is een politieke achtbaan, met het ene probleem na het andere. Het is een puinhoop, met miljoenen vluchtelingen.”Door zijn foto’s hoopt hij iets bij te dragen aan een omwenteling, zegt de Amerikaanse fotograaf, die al veertig keer in Afghanistan is geweest. Faam verwierf hij met een portret van een 13-jarig Afghaans meisje met groene ogen, dat een wereldwijde icoon is geworden. McCurry, prominent lid van het prestigieuze fotoagentschap Magnum, maakte de foto in 1985.
De Amerikaan vond de vrouw terug in 2002 en onderhoudt via een Afghaanse tolk nog steeds contact met haar. De beroemde foto geeft weer wat hij wil bereiken. McCurry: „Ik wil met mijn foto’s kleine verhaaltjes vertellen. Bijvoorbeeld van mensen die boodschappen doen.” Hij fotografeert veelal mensen, oorlogstaferelen trekken hem veel minder.
Door de taliban is ook het fotograferen van ’gewone mensen’ in Afghanistan veel moeilijker geworden. „Ik haat de taliban, het zijn duivels”, aldus McCurry. Hij heeft in 1995 met pijn en moeite nog een paar strijders vastgelegd. „Ze willen niet dat je mensen fotografeert, of zelfs maar het landschap. Ze zijn totaal niet geïnteresseerd in fotografie.”
De fotograaf was in december voor het laatst in het land. Voor het tijdschrift National Geographic maakte hij een reportage over het Nationaal Museum in Kabul en verwaarloosde en beschadigde archeologische vindplaatsen. Toch is Afghanistan niet het enige land waar McCurry graag werkt. Tibet, Birma en India zijn plekken waar hij evenzeer graag met zijn camera in de weer is.
Zelfs Amsterdam, waar hij is om een lezing te geven naar aanleiding van de Afghanistantentoonstelling in De Nieuwe Kerk, kan hem bekoren. „Ik zou best een paar maanden in de stad willen vertoeven voor een fotoreportage”, filosofeert hij. „Misschien wil het gemeentebestuur mij wel een opdracht geven voor een fotoboek.”