Fruittelers halen opgelucht adem
HEINKENSZAND - De gemeente Borsele en de fruittelers zijn blij met de uitspraak van de Raad van State woensdag dat de hagelkanonnen mogen blijven werken, al er is nog geen duidelijkheid over eventuele voorwaarden die aan het gebruik worden gesteld.
Eindelijk weten de fruittelers waar ze aan toe zijn. Ze hebben niet voor niets 40.000 euro geïnvesteerd in een hagelkanon. Als door een uitspraak van de Raad van State het hagelkanon was verboden, zouden de druiven voor hen toch wel heel zuur zijn geweest: dan had het dure apparaat slechts twee jaar gebruikt kunnen worden.De apparaten worden gebruikt door fruittelers in vijf Zeeuwse gemeenten, waaronder Borsele, Reimerswaal en Kapelle. Een hagelkanon reduceert met schokgolven van geluid hagelstenen, die veelal de appel- en perenoogst verwoesten, tot natte sneeuw of gewone regen. Het afschieten van de drukgolf gaat gepaard met een doffe knal van tussen de 100 en de 140 decibel. Deze is vooral goed te horen in een straal van 1 kilometer rond het kanon.
De Raad van State heeft woensdag uitgesproken dat het beroep dat de stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB) had ingediend tegen de vergunning die de gemeente Borsele had verleend aan fruittelers, niet-ontvankelijk is verklaard. Door een wetswijziging per 1 januari 2008 is een vergunning voor een hagelkanon niet meer nodig. Wel moet een eigenaar het melden aan de gemeente als hij een hagelkanon wil plaatsen. De gemeente kan dan nog voorwaarden stellen.
De uitspraak van de Raad van State woensdag viel als een koude douche op de bezwaarmakers. Zij hadden gehoopt dat de raad naar de inhoudelijke bezwaren tegen de kanonnen wilde kijken. Dat is niet gebeurd. De staatsraad oordeelde op formele gronden dat een strikt omschreven vergunning niet nodig is.
Woordvoerder Meijer van de BZZB is niet alleen teleurgesteld omdat de kanonnen nu geluidsoverlast blijven veroorzaken in de Zak van Zuid-Beveland, maar ook omdat er volgens hem „in feite zeer weinig duidelijkheid is gekomen.” Graag had hij van de Raad van State meer duidelijkheid gekregen over hoe nu verder in de toekomst. „We zijn niet voor die apparaten, maar wel voor een redelijk compromis.”
Met afspraken over onder meer de geluidsdemping en de minimale afstand tot de bebouwde kom hoopt de stichting dit compromis te kunnen sluiten. „Maar er is niet veel tijd meer, op 1 april begint het seizoen weer.”
Fruitteler Raas uit Heinkenszand had de uitspraak „niet verwacht”, laat hij weten, „maar ik had er wel erg op gehoopt.” Nu hij weet dat het gebruik is toegestaan, is hij bereid tot extra investeringen. „Een demper komt er zeker en er wordt ook al hard gewerkt aan een beter detectiesysteem voor hagelbuien, zodat het apparaat minder vaak aangezet hoeft te worden.”
Wethouder J. Zandee van de gemeente Borsele is ook blij met de uitspraak van de Raad van State. Maar hij heeft er wel een kanttekening bij. „Het is jammer dat er geen oordeel is gegeven over de juridische inbedding.” Daarom is het aan de gemeenten zelf om een beleid te bepalen.
Vijf Zeeuwse gemeenten hebben inmiddels een aanzet gegeven om een beleid voor hagelkanonnen te formuleren. Nu de uitspraak van de Raad van State bekend is, kan dat verder worden uitgestippeld, aldus Zandee. Het streven is om dit voor 1 april te hebben afgerond.
Op de vraag of hij nu een sterke toename van het aantal kanonnen verwacht, antwoordt hij voorzichtig. „De Zeeuwse Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is bezig met het bekijken van de spreiding van de kanonnen over het gebied. Het is de bedoeling dat er een regiodekkend systeem komt. Het is mogelijk dat er kanonnen worden verplaatst en er een aantal bij komen.”
Hagelkanonnen vallen onder het zogeheten landelijk besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer. Daarin staat een aantal algemene milieuregels waaraan de kannonen moeten voldoen. Als de gemeente Borsele wil kan ze nog enkele aanvullende geluidsvoorschriften opnemen.