College Winsum valt na ruzie CU
WINSUM - Strubbelingen binnen de ChristenUnie in het Groningse Winsum hebben dinsdag geleid tot de val van het college. PvdA en GroenLinks wilden niet meer samenwerken met een instabiele coalitiegenoot.
Het is al lange tijd roerig binnen de ChristenUnie in de Groningse gemeente. De onrust begon in 2006 toen bleek dat wethouder Mekkes niet goed functioneerde. De twee CU-raadsleden, Huisman en Kamminga, voerden diverse gesprekken met hem om die problemen op te lossen. Toen dit niet leidde tot een verbetering, werd besloten dat Mekkes zijn functie beter kon overdragen.Bovendien zou Mekkes drie maanden lang niet bij overleg in de partij zijn, om te voorkomen dat hij zich zou mengen in het beleid van de nieuwe wethouder. Mekkes stemde toe en besloot zich zo’n negen maanden niet te mengen in het bestuur.
Enkele maanden geleden werd duidelijk dat hij graag terug zou keren en wel in de functie van steunraadslid als lid van de commissie ruimte. Dat was tegen het zere been van fractievoorzitter Huisman. „Ik vond dat onverstandig. Hij was immers gestopt als wethouder omdat hij niet goed functioneerde. Dan moet je niet terugkeren als commissielid.”
Naar eigen zeggen werd Huisman vervolgens door het lokale bestuur van de ChristenUnie onder druk gezet om Mekkes toch toe te laten. „Maar uit de reglementen blijkt dat een fractievoorzitter beslist wie in een commissie zit. Het bestuur gaat daar niet over.”
Huisman kreeg vervolgens van het bestuur een brief waarin dreigende taal stond. Het bestuur schreef dat de handelwijze van Huisman wel eens bekend zou kunnen worden bij zijn werkgevers. Huisman is in het dagelijks leven fractiemedewerker bij zowel de ChristenUnie in de provincie als in de stad Groningen. Huisman werd ook gevraagd af te treden als fractievoorzitter.
Bemiddelaars konden het conflict inmiddels niet tot een goed einde brengen. Het leidde ertoe dat Huisman twee weken geleden zijn functie als fractievoorzitter neerlegde. Een week geleden stopte hij ook als raadslid. Hij overwoog aangifte te doen wegens chantage. „Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, want ik wilde het imago van de ChristenUnie niet bezoedelen.”
Secretaris A. Drint van het bestuur van de ChristenUnie in Winsum wijt de problemen echter aan de stijl van communiceren van Huisman. „Hij heeft bijvoorbeeld op een belangrijk moment een gesprek met ons afgezegd.” Volgens haar vroeg het bestuur aan Huisman of hij zich wilde bezinnen op zijn positie, omdat het vertrouwen in hem ontbrak. „Hij wilde namelijk niet met het bestuur praten”, zo zegt Drint. De secretaris zegt dat er geen sprake is van chantage. „Als dat gevoel leeft, willen wij daar onze excuses voor aanbieden.”
De coalitie, bestaande uit PvdA, GroenLinks en ChristenUnie, kwam door de perikelen meer en meer onder druk te staan. De coalitiepartijen hadden acht zetels, de oppositie zeven. Volgens PvdA-fractievoorzitter De Vink was dat al geen stabiele situatie. Volgens hem was er een college dat bovendien te hoge ambities had, een situatie die zich al jarenlang in Winsum voordeed.
PvdA en GroenLinks willen na de voorjaarsvakantie op zoek naar een nieuwe coalitiepartner.