Achterbergers praten over eigen toekomst
ACHTERBERG - Hoe ziet Achterberg er in 2020 uit? Waar kan worden gebouwd? Geven we de voorkeur aan lintbebouwing of moet het compacter? Die vragen stonden dinsdagavond centraal in de volgepakte Teellinckschool.
Circa honderd bewoners discussieerden tijdens een ’meedenkavond’ over de toekomst van hun dorp. „We willen uw mening peilen. Bent u ergens op tegen? Laat het horen”, lokte discussieleider Kantrijn de aanwezigen uit hun tent.Het college van de gemeente Rhenen gaat dezer dagen de boer op met de stedenbouwkundige structuurvisie voor de kernen Rhenen, Elst en Achterberg. De gemeente staat de komende tien jaar voor de opgave 700 woningen te bouwen, vooral voor starters en senioren. Op dit moment zoekt de gemeente in de kernen naar potentiële woningbouwlocaties.
In Achterberg staat tot 2020 een groei met gemiddeld tien woningen per jaar gepland. Een meedenkgroep van bewoners, ondersteund door ambtenaren, gaf zijn visie. Het college neemt die grotendeels over, maar kiest op sommige punten voor ander beleid. „Ik ben trots op de inzet van de meedenkgroep. Ze waren bereid te dromen over de toekomst van hun dorp, maar ook om moeilijke keuzes te maken. Het gaat er niet om wat het mooist is. We moeten bouwlocaties vinden”, legde wethouder A. van Hees uit.
Voor Achterberg geldt als ideaal een agrarische woonkern met een geregisseerde, natuurlijke groei. In de praktijk leidt dat ertoe dat het zelfstandig karakter versterkt wordt en dat ’rustiek bouwen’ uitgangspunt is voor nieuwbouw. Inbreiding staat voorop met de nadruk op het terrein rond de Hogesteeg en de hoek Achterbergsestraat/Cuneraweg. Verder liggen er mogelijkheden in de wijk West twee.
De bewoners vroegen zich af of de visie inderdaad door de meedenkgroep was opgesteld, zoals de tekst van de brochure aangaf, of dat de regie door ambtenaren is overgenomen. Met name waar het ging om de ’rood’ ingekleurde bouwlocatie op de hoek van de Cuneraweg en de Boslandweg. Dat het witte kerkje van de oud gereformeerde gemeente daar wil uitbreiden, is voor niemand een probleem. Maar verdere bouw op die locatie werd faliekant van de hand gewezen.
Inderdaad bleek de locatie naast de kerk ingekleurd. Wethouder Van Hees: „Elke rode vlek die me wordt aangeboden, grijp ik aan. We moeten bouwen. Er zijn geen pijnloze keuzes.” Maar de wethouder kreeg zo veel tegengas dat ook hij moest constateren dat dit blijkbaar een kwetsbare plek is en de bouw van 700 woningen niet staat of valt met deze locatie.
Ook voor de hersteld hervormde kerk gloort er hoop op een eigen onderkomen. Na de realisatie van de nieuwe wijk Achterberg-West wil het college kijken of er een uitbreiding Achterberg-West twee mogelijk is. Weliswaar buiten de ’rode contour’ van de toegestane bouwgrens, maar de provincie zou daar bereid zijn die grens op te rekken. Mits woningbouw gekoppeld wordt aan maatschappelijke functies als een kerk of een zorgboerderij.
Meningsverschil was er over een overschrijding van de ’rode contour’. Een deel van de aanwezigen vond dat Achterberg de afgelopen jaren genoeg heeft gebouwd en dat het eigen karakter niet moet worden opgeofferd om problemen elders in de gemeente op te lossen. Andere bewoners waren het daar niet mee eens. „Er moet wat gebeuren voor starters en senioren in Rhenen.”
De bewoners waren het er volstrekt mee eens dat de verkeersveiligheid hand in hand moet gaan met de bouwplannen. Wethouder Van Hees kreeg suggesties mee voor rotondes, oversteekplaatsen en fietsbruggen. Alle aanwezigen gingen akkoord met de plannen om de circa honderd boerderijen zo veel mogelijk in stand te houden. Als het aan het college ligt, worden boerderijen na bedrijfsbeëindiging niet gesloopt en vervangen door villa’s. B en W willen stimuleren dat de vorm van het gebouw gehandhaafd blijft om het agrarisch karakter van Achterberg te onderstrepen. In de gebouwen mogen zich wel een boerderijwinkel, bed and breakfast, een woonzorgboerderij of appartementen vestigen. „Als het landelijk karakter maar gehandhaafd blijft. Hier is maatwerk nodig.”
Tot 13 maart kunnen belanghebbenden schriftelijk reageren op de plannen. Komende zomer stelt de raad de structuurvisie vast.