Economie

VNG: Koopzondag op bordje gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen hoeveel koopzondagen er plaatsvinden. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in reactie op kabinetsplannen om het aantal koopzondagen terug te dringen.

19 February 2008 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 05:33
Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen hoeveel koopzondagen er plaatsvinden, stelt de VNG. Foto ANP
Gemeenten moeten zelf kunnen bepalen hoeveel koopzondagen er plaatsvinden, stelt de VNG. Foto ANP

„Het gemeentebestuur is het enige bevoegd gezag om lokaal over de zondagopenstelling te besluiten”, aldus de VNG maandag. De vereniging vindt dat beslissingen over koopzondagen daar ook bij uitstek thuishoren. Inwoners en ondernemers kunnen in een lokaal debat hun standpunt naar voren brengen, waarna de gemeenteraad het aantal koopzondagen bepaalt.Een kabinetsvoorstel dat leidt tot minder koopzondagen getuigt volgens de VNG van „wantrouwen ten opzichte van gemeenteraden.” Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) heeft aangekondigd dat gemeenten minder gebruik mogen maken van een toerismebepaling in de wet, waardoor ze meer dan twaalf koopzondagen per jaar kunnen houden. Als de Tweede Kamer akkoord gaat, zal de beperking in 2009 ingaan. Gemeenten moeten dan met stevige argumenten komen voor extra koopzondagen.

De VNG vindt de toerismeregeling achterhaald en stelt voor de bepaling juist helemaal uit de Winkeltijdenwet te schrappen. De zondagopenstelling van winkels houdt immers nauwelijks nog verband met toerisme, aldus de koepelorganisatie van gemeenten.

Bovendien zou het kabinetsplan zorgen voor lastenverzwaring en rechtsonzekerheid. De gemeenten hebben dat geschreven aan het ministerie van Economische Zaken, dat een consultatieronde heeft gehouden om reacties op het voorstel te verzamelen.

VVD-Tweede Kamerlid Aptroot wil nog een stap verder gaan dan de gemeenten. Wat hem betreft bepalen de ondernemers zelf of ze hun winkels openen op zondag. Als gemeenten dat bepalen zou oneerlijke concurrentie kunnen ontstaan, omdat de een het wel doet en de ander niet.

Volgens Aptroot kunnen ondernemers prima zelf afspraken maken met hun personeel over werk op zondag. „En uiteindelijk bepaalt gewoon de consument of een koopzondag slaagt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer