Binnenland

Leerdammers boos over locatie moskee

LEERDAM - „Waarom wordt er niet serieus naar ons geluisterd?” Dat is de hartenkreet van M. de Visser namens de bewonersgroep Leliestraat en Tulpstraat in Leerdam. De woordvoerder laakt de gang van zaken in de werkgroep Goede Buren en de rol van de gemeente daarin.

Van onze correspondent
15 February 2008 21:07Gewijzigd op 14 November 2020 05:33

De gemeenteraad van Leerdam boog zich donderdagavond over de kwestie. Omwonenden menen echter dat er bij de politiek, en dan met name het college van B en W, onvoldoende begrip is voor hun gevoelens.De Visser wijst erop dat omwonenden in 2005 en 2006 het college voortdurend hebben gevraagd naar de bestemming van de voormalige school aan de Tulpstraat. „Er werd omheen gedraaid. Later bleek dat gemeente en moskeebestuur al volop bezig waren met de voorbereidingen voor de nieuwe moskee. De buurt wist van niets.”

Daarom voelden bewoners zich -net als de wijkraad en de instantie Eigen Woning Leerdam- overrompeld door de plannen van gemeente en moskeebestuur om op de plek van de school een nieuwe moskee te bouwen. De bewoners zijn op zich niet tegen de bouw van de moskee, maar hebben bezwaar tegen de gekozen locatie. Zij vinden het gebouw te massaal en voorzien verkeers- en parkeerproblemen. Veel huizenbezitters zijn bovendien bang dat de waarde van hun woning door de komst van de moskee vermindert.

Na de presentatie van de plannen begin 2007 hebben de bewoners zich aangemeld voor deelname aan het overleg met moskeebestuur en gemeente in de werkgroep Goede Buren. Die deelname is op een teleurstelling uitgelopen. Met name de vooringenomenheid van de gemeente is bij de bewoners slecht gevallen.

„We dachten dat we met elkaar in gesprek zouden gaan, maar het werd één groot gehakketak. Elke vraag van ons was aanleiding tot discussie. Steeds ging men in de verdediging. Er mocht uitsluitend over de locatie Tulpstraat of het schetsontwerp worden gepraat. Vragen werden genegeerd en het college heeft niet gereageerd op onze brieven, niet op het indienen van meer dan honderd handtekeningen, niet op de enquête en niet op onze suggesties. De gemeente weigerde zelfs over ons rapport te praten waarin we andere locaties voorstellen.”

Voor de bewoners is het onbegrijpelijk dat het Leerdamse college nu constateert dat de bouw van de moskee op deze plaats „maatschappelijk aanvaardbaar” is. „Hoe komt men daarbij? Er is geen peiling onder de bewoners geweest.” De Visser doet nu een beroep op de plaatselijke politici. „Onderzoek de zaak objectief. Het gaat om de toekomst van onze buurt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer