Binnenland

Zeeland wil onderzoek naar antihagelkanon

DEN HAAG - De provincie Zeeland besluit op basis van de komende uitspraak over een achttal antihagelkanonnen in en rond Borssele of ze een grootschalig onderzoek naar de effectiviteit en de overlast van de generatoren gaat doen. Dit heeft een gemeentewoordvoerder van Borsele donderdag gezegd tijdens een rechtszitting van de Raad van State. Veel fruittelers hebben hun hoop op de antihagelkanonnen gesteld om de vaak desastreuze hagelschade uit te bannen.

Van onze correspondent
15 February 2008 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 05:32

De uit België afkomstige techniek bestaat overigens al langer, maar een elftal kwekers rond Borssele beschikt sinds een jaar of twee over acht antihagelkanonnen. Net voor losbarstende hagelbuien knallen de kanonnen om de 6 seconden met 150 decibel om schokgolven de lucht in te zenden. De schokgolven moeten de vorming van hagelstenen voorkomen, waardoor het fruit in de boomgaarden gespaard blijft. Althans, dat zeggen de kwekers.Omwonenden, onder meer verenigd in de Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland, denken daar heel anders over. Zij hopen dat de Raad van State de tijdelijke milieuvergunning voor de antihagelkanonnen zal vernietigen. De gemeente Borsele verleende in 2007 een tijdelijke milieuvergunning zodat de kwekers de kanonnen maximaal twaalf dagen per jaar mogen gebruiken.

Een kanon bestaat uit een zeecontainer met een 4 meter lange pijp er bovenop. In de container staan gasflessen en een mengvat. Met behulp van een sms-bericht zet de kweker de installatie in werking, Het gas wordt gemengd en met een ontsteker tot ontploffing gebracht. De schokgolf verspreidt zich omhoog in de atmosfeer. Volgens de woordvoerder van de Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de schokgolven ook maar enige invloed op de vorming van hagelstenen hebben.

Volgens staatsraad Th. Drupsteen oordeelt de Raad van State niet over de vraag of de antihagelkanonnen al dan niet werken. „De Raad van State zal alleen maar bepalen of de vergunning verleend had kunnen worden of dat er een andere juridische basis nodig is, zoals een algemeen landelijk milieubesluit,” zei de staatsraad.

Volgens Rinus van het Westeinde, woordvoerder van de fruittelers, zijn de kanonnen wel degelijk effectief. „Alleen wordt er nog steeds druk gewerkt aan de verbetering van de techniek. Zo komen er geluiddempers op de kanonnen, die de overlast met zo’n 8 decibel doen afnemen”, zei Van het Westeinde.

Een raadsman van de bezwaarmakers zei nog dat het onacceptabel is dat omwonenden onverwacht blootgesteld worden aan enorme knallen.

Daarop zei de raadsman van de fruittelers weer dat hagelbuien ’s nachts zelden voorkomen en als er een hagelbui op komst is, is er al heel veel herrie van de wind en regen. Uitspraak volgt over enkele weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer