Edenaren krijgen geen vloekverbod
Er komt geen verbod op vloeken in de gemeente Ede. Een voorstel om het misbruiken van Gods naam te verbieden van SGP-raadslid N. van der Poel kreeg donderdag in de raad niet voldoende steun. In plaats van een verbod komt er een campagne die de afkalving van de normen en waarden in Ede moet tegengaan.
Al snel was duidelijk dat het SGP-voorstel de benodigde steun van het CDA niet zou krijgen. Samen met de stemmen van de ChristenUnie-raadsleden zou het voorstel dan de meerderheid van de raad achter zich krijgen.
Volgens CDA-voorman R. Kremers kleefden er te veel bezwaren aan het voorstel van Van der Poel. „Met de SGP verafschuwt onze fractie vloeken. Het is onaanvaardbaar. Het grootste probleem is echter de handhaafbaarheid van een verbod. Het is op voorhand een dode letter.”
Kremers diende ter vervanging van het vloekverbod een amendement in dat voorziet in de oprichting van een werkgroep die gaat praten over de normen en waarden in Ede. Het is de bedoeling dat in de werkgroep kerken, bedrijven, scholen en andere maatschappelijke organisaties plaatsnemen. De groep zou na ongeveer een jaar met voorstellen moeten komen om de normen en waarden in Ede in stand te houden. De Bond tegen het Vloeken zou de aangewezen instantie zijn om de voorgestelde maatregelen uit te voeren. Het amendement kreeg de steun van VVD, PvdA en Gemeentebelangen.
De inbreng van Kremers kreeg daarmee meer steun dan het voorstel van de SGP. De meeste partijen vonden het idee van Van der Poel onuitvoerbaar en te weinig concreet. Fractievoorzitter W. Hulsebos (VVD) meende dat een vloekverbod niet te handhaven valt. „Moeten we dan microfoons hangen naast de bewakingscamera’s op het Museumplein?”
Van der Poel maakte in zijn inleiding duidelijk dat hij geen vloeklijst wilde samenstellen. „Het gaat om de intentie van een vloekverbod. Het is goed om als overheid te laten zien waar je voor staat. Bovendien kunnen woorden snel omslaan in fysiek geweld.”
Volgens PvdA-fractievoorzitter M. J. Kettmann heeft een vloekverbod totaal geen zin. „Ik ben blij dat ik kan meewerken om te voorkomen dat dit voorstel het haalt. Het symbolische karakter is veel te zwak. Onze partij houdt van handelen.”
SGP-fractievoorzitter L. Kisteman ontkende dat het voorstel van zijn partij onuitvoerbaar is. „Er is wel degelijk goed nagedacht over de vraag of een dergelijk verbod juridisch haalbaar is”
Kisteman merkte echter al snel dat zijn betoog niets zou uit halen. Hij reageerde daarop met de woorden: „We kunnen eigenwijs zijn en het voorstel intact laten, maar ik kan ook hoofden tellen.” Vervolgens stelde hij voor om van het CDA-amendement een versie te maken die acceptabel was voor alle partijen. Die werd uiteindelijk door alle partijen aangenomen.