OM legt aangifte tegen militaire top terzijde
DEN HAAG (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) neemt de aangifte tegen de Nederlandse militaire en politiek–ambtelijke top wegens schending van het humanitair oorlogsrecht in Afghanistan niet in behandeling. Dat heeft het OM in Den Haag woensdag laten weten aan de twee advocaten die de aangifte deden, Nico Steijnen en Meindert Stelling uit Zeist. Ze gaan in beroep.
De twee juristen vinden dat de manier waarop Nederland in Afghanistan oorlog voert, in strijd is met het oorlogsrecht. „Door de inzet van zwaar geschut vallen veel burgerslachtoffers, terwijl een land altijd de verplichting heeft dit te voorkomen", aldus Steijnen.Ook menen ze dat Nederland het Anti–Folterverdrag schendt door gevangenen over te dragen aan de Afghaanse autoriteiten. Bovendien mogen Nederlandse militairen volgens hen niet doelgericht hogere Taliban–leiders liquideren.
Het OM wijst de aangifte af omdat er geen sprake is van strafbare feiten hier te lande en ook niet ingevolge de Wet internationale misdrijven (WIM). Steijnen ziet in de snelheid van het besluit en de weinige motivering bewijs dat het onderzoek van het OM geen kwaliteit en diepgang heeft. „De situatie is duidelijk: Deze hete aardappel moest men weer kwijt". Volgens hem heeft het OM zich gevoegd naar de wens van de minister van Justitie om deze zaak met de grootste spoed weer af te doen.
Het tweetal stapt woensdag nog naar het gerechtshof in Den Haag om alsnog vervolging af te dwingen. Als het hof ook weigert, dan volgen wat Steijnen betreft hogere instanties om vervolging te kunnen instellen.
Het duo heeft zijn pijlen gericht op Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn, generaal Ton van Loon, kolonel Hans van Griensven, de secretarissen–generaal van Defensie en van Buitenlandse Zaken en NAVO–baas Jaap de Hoop Scheffer. De ISAF–missie wordt uitgevoerd door de NAVO.