Binnenland

Kamer akkoord met verlenging trainingsmissie Irak

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft woensdag haar goedkeuring uitgesproken voor de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan een NAVO–trainingsmissie in Irak met een half jaar. Zeven Nederlandse militairen gaan daar helpen bij de opbouw van de veiligheidssector door het Irakese leger te trainen.

30 January 2008 12:59Gewijzigd op 14 November 2020 05:30

Alleen de SP en GroenLinks stemden tegen de missie. De PVV, VVD, SGP en de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie stemden in. De Partij voor de Dieren en het lid Verdonk waren niet aanwezig.Volgens de SP is het een verkeerd signaal van politieke steun aan de Verenigde Staten. GroenLinks waarschuwde er voor dat de VS door soennitische tribale milities te trainen een concept creëren voor een burgeroorlog. Het gaat volgens de partij om krijgsheren die door het leger van de Irakese overheid worden geweerd. „Nederlandse militairen trainen een leger dat door de VS wordt genegeerd". De PvdA noemde dit reden tot bezorgdheid en wilde ook een reactie van de regering, maar deze werd woensdag niet gegeven. „We komen daar nog op terug in een ander debat".

Nederland is al vanaf 2005 betrokken bij de opleiding en training van leden van veiligheidsorganisaties. Aanvankelijk was dat met vijftien militairen. Omdat de Irakezen steeds meer taken van de NAVO zelf overnemen, werd de omvang eerder dit jaar teruggebracht naar zeven. De missie wordt nu verlengd van half februari tot medio augustus volgend jaar.

Volgens het kabinet verloopt de missie ondanks de moeilijke omstandigheden volgens schema en is de rol ervan in het afgelopen half jaar geleidelijk overgegaan van training naar advisering en begeleiding. De Irakezen zullen de komende tijd meer verantwoordelijkheid voor de training overnemen.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaf wel aan dat de vooruitgang in het politieke proces in Irak nog onvoldoende is. Hij noemde de verdeling van de olieinkomsten en belangrijke wetgeving bijvoorbeeld voor de voorbereiding van de lokale verkiezingen. Ook de mensenrechten baren hem zorgen. Het zijn onderwerpen die hij regelmatig bij de Irakese autoriteiten aankaart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer