Zeven jaar cel geëist voor overvallen
ZUTPHEN - „Gewetenloos handelen.” Zo noemde de Zutphense officier van justitie mr. J. Buttinger dinsdag de lafhartige overvallen op twee bejaarde mensen van 85 en 75 jaar in Vaassen en het Limburgse Molenhoek.
De twee Polen (24 en 28 jaar) die bekend hebben voor deze daden verantwoordelijk te zijn, konden pas eind vorig jaar worden aangehouden. Een van de twee verdachten werd een dag na de overval in Vaassen al in de kraag gevat, maar een procedurefout zorgde ervoor dat de rechter-commissaris hem moest laten gaan.Buttinger eiste tegen het tweetal gevangenisstraffen van zeven jaar. „Ze hebben geen enkel inlevingsvermogen. Want als je bij iemand twee kratten bier en wat geld gaat stelen, kan ik niet begrijpen waarom je zoiets doet bij zo’n oude vrouw”, zei de officier, doelend op de overval op de 85-jarige in Vaassen, die een paar jaar nadien is overleden.
De overvallen werden in juli en september 2004 gepleegd. De slachtoffers werden midden in de nacht verrast door de Polen. Beiden werden vastgebonden; bij de vrouw werd een handdoek in haar mond gepropt en haar telefoon- en alarminstallatie werden onklaar gemaakt. Uren later kon de vrouw pas door haar buurman worden bevrijd. Ook de andere bejaarde werd -onder bedreiging met een mes- gekneveld aan handen en voeten en gedwongen in bad te gaan liggen, waarna een touw aan een afvoerpijp werd gebonden. De man werd gedwongen zijn pincode op een briefje te schrijven, maar had de tegenwoordigheid van geest om een vals nummer op te geven. Hierdoor lukte het de verdachten niet geld van zijn rekening te halen.
De Polen bekenden na hun aanhouding volmondig en betuigden hun spijt. Volgens hen waren de woningen van de bejaarden willekeurig uitgezocht en hadden zij gedacht dat die leegstonden. Hun raadslieden zijn van mening dat de late vervolging gevolgen moet hebben voor de strafmaat. Volgens een van de advocaten had justitie wel wat meer druk op de opsporing mogen zetten; er zou alleen een Europees arrestatiebevel zijn uitgevaardigd. In reactie hierop zei de officier: „Als ze sneller berecht hadden willen worden, hadden ze zich in Nederland moeten melden.”
Uitspraak op 12 februari.