PS Utrecht: Onderzoek naar fusie in Vallei
UTRECHT - Een meerderheid van Provinciale Staten van Utrecht lijkt in te stemmen met een onderzoek naar een fusie van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Ook wil ze dat Gedeputeerde Staten een voorstel van Renswoude onderzoeken om deze gemeente te laten samenwerken met Veenendaal of Barneveld.
Dat bleek maandagavond tijdens de Statencommissie bestuur, Europa en middelen van de provincie Utrecht. Gedeputeerde Staten van de provincies Utrecht en Gelderland hadden het onderzoek voorgesteld. VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 konden zich in het plan vinden. Daarmee tekent zich een meerderheid af voor de vergadering van Provinciale Staten op 18 februari, wanneer het voorstel in stemming komt.Het is nog niet helemaal duidelijk wat het CDA doet. De grootste fractie in de Staten van Utrecht zou het liefst een uitgebreide toekomstvisie voor het gehele Valleigebied zien. De SP keerde zich tegen het voorstel van GS. De partij vindt dat er te weinig wordt geluisterd naar het Utrechtse Renswoude, dat zich scherp verzet tegen een fusie met Woudenberg (Utrecht) en Scherpenzeel (Gelderland).
Ook de SGP zal op 18 februari niet instemmen. Statenlid Bisschop zei dat GS serieus moeten kijken naar het voorstel van Renswoude om met Veenendaal of Barneveld samen te werken. Nu gaan GS wat hem betreft al te veel uit van een onderzoek naar een fusie met Woudenberg en Scherpenzeel en wordt de samenwerkingsvariant zoals Renswoude die voorstelt niet voldoende serieus belicht.
Burgemeester Schorer van Renswoude toonde zich gisteravond na afloop van het debat teleurgesteld. „Er wordt te weinig gehoor gegeven aan het feit dat de inwoners van Renswoude vorig jaar massaal tegen een fusie hebben gestemd.” Destijds kwam tijdens een referendum zo’n 84 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Van hen stemde 98,4 procent tegen een fusie. PvdA-fractievoorzitter Bos noemde dat maandag „een Oost-Europese uitslag.” Dat schoot bij burgemeester Schorer in het verkeerde keelgat. „Zo’n opmerking getuigt van weinig respect.”
Schorer vindt het prima als Woudenberg en Scherpenzeel samen zouden gaan zonder Renswoude. Daar zien de twee gemeenten echter niets in. Burgemeester Van Bergen van Woudenberg pleitte voor een sterke plattelandsgemeente met de drie partners. Wethouder Heitink van Scherpenzeel noemde een fusie „de beste oplossing voor het gebied.” Momenteel kunnen de drie gemeenten nog op eigen benen staan. Scherpenzeel en Woudenberg willen fuseren omdat onder andere de digitale dienstverlening in de toekomst voor een kleine gemeente niet meer haalbaar is.
Behalve de drie beoogde fusiepartners mengde ook buurgemeente Leusden zich maandagavond in het debat. Deze gemeente wil als buurgemeente betrokken worden bij de besprekingen over een fusie. Dat viel niet bij iedereen goed. Men vroeg zich af wat Leusden bij het overleg te zoeken had, omdat Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg geen van drieën zitten te wachten op Leusden als partner. Die gemeente wilde zich dan ook niet mengen in de fusie, maar vond dat ze moest kunnen meepraten wanneer buurgemeenten een fusie bespreken.
Woensdag bespreekt de Statencommissie algemeen bestuur en financiën van Gelderland de fusieplannen. Provinciale Staten van Gelderland stemmen op 13 februari over het voorstel.