België: Maastrichtse ’wietboulevard’ niet aanvaardbaar
BRDO (ANP) – Voor België is de verplaatsing van vijf Maastrichtse coffeeshops naar de grens met België „niet aanvaardbaar." De Belgische ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken (Jo Vandeurzen en Patrick Dewael) hebben dat vrijdag onderstreept in een gesprek met hun Nederlandse collega’s Hirsch Ballin en Ter Horst.
De Belgen houden daarmee vast aan hun al jaren durende verzet tegen de plannen van Maastricht. De Belgen vrezen grote overlast voor de gemeenten aan hun kant van de grens. „De Belgische collega’s waren absoluut niet tevreden met het vervolg dat Maastricht vorige week aan dit dossier heeft gegeven. Ze hebben daar geen misverstand over laten bestaan", aldus Hirsch Ballin.De vier ministers spraken elkaar vrijdag en marge van een EU–bijeenkomst in Brdo in Slovenië. Hirsch Ballin gaat in overleg met de Maastrichtse driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie) om drugstoerisme en overlast zo veel mogelijk tegen te gaan.
Volgens Hirsch Ballin is er geen sprake van een ’conflict’ tussen Nederland en België, al sloot hij niet uit dat de Belgen naar de Europese rechter stappen om de verplaatsing aan te vechten. Hij wees erop dat het oordeel „niet aanvaardbaar" niet sloeg op het Nederlands kabinetsbeleid, maar louter op het besluit van college en gemeenteraad in Maastricht.
Een van de oplossingen is volgens de minister de opzet van gezamenlijke Belgisch–Nederlandse politieteams die op jacht kunnen naar Belgen die grotere hoeveelheden softdrugs in de Nederlandse coffeeshops inslaan, om ze vervolgens in België te verkopen.
Minister Ter Horst zei eerder vrijdag dat ze niet van plan is het plan van Maastricht terug te draaien. Ze zou dat in theorie kunnen doen via een Koninklijk Besluit, maar dat gebeurt alleen als er sprake is van een staatsbelang. Als het besluit rechtsgeldig is, verandert ze er niets aan.
België strijdt al jaren tegen de plannen van de Maastrichtse burgemeester Leers om de coffeeshops te verplaatsen uit woonwijken in het centrum van zijn stad naar de grens met België. Vorig voorjaar nog stuurde de Belgische premier Guy Verhofstadt een boze brief aan premier Balkenende over de zaak.