„We laten zien wat we in onze mars hebben”
ENSCHEDE - De trots groeit met het uur. Defensie bouwt in Enschede een nood-ic en dat wil de landmacht weten ook. „Eindelijk kunnen we in eigen land laten zien wat we in onze mars hebben.”
Legergroen kleurt de parkeerplaats achter Medisch Spectrum Twente in Enschede. Trucks en containers nemen de plaats in van blik. Sinds donderdagavond halftien is dit het domein van de landmacht. Op de klinkers verrijst in no time een noodhospitaal, omdat de intensive care van het plaatselijke ziekenhuis is getroffen door een agressieve bacterie. Drie van de veertien patiënten op de afdeling zijn ermee besmet. Verdere verspreiding moet voorkomen worden, dus gaat het ziekenhuis nieuwe patiënten verplegen in de nood-ic.Buiten bouwen militairen in gevechtstenue -het vlekkenpak in legertaal- aan een tent waar straks medische apparatuur wordt opgeslagen. Binnen laat majoor Hendrickx trots de containers zien. Het zijn vierkante ruimtes met plaats voor twee bedden. Langs de wanden slangen, lampen, snoeren en meters. Net echt. „Nee, helemaal echt”, verbetert de majoor. „Wat je hier ziet, zie je ook op de ic van een gewoon ziekenhuis. Ook de apparatuur die straks wordt aangesloten, is hetzelfde.”
Zes van deze containers staan er inmiddels, met elkaar verbonden door een lange, smalle gang. De eerste schoonmaak zit erop. Toch loopt Jan en alleman vrij in en uit. Hendrickx begrijpt de suggestie. „Natuurlijk gaan we hier nog een keer flink aan het werk. De boel moet brandschoon, anders hebben we straks een ander hygiëneprobleem.”
Het noodhospitaal draait voorlopig op een superaggregaat van Defensie, maar Hendrickx is bezig met de Nuon „om zo snel mogelijk stroom uit de grond te krijgen. Dan kunnen we ons eigen aggregaat voor de echte noodgevallen bewaren.” En als de stroom nu uitvalt? „Geen probleem, het aggregaat heeft twee motoren. Dat blijft wel draaien.”
Een brandweerploeg wordt rondgeleid. „We moeten natuurlijk wel weten hoe het er hier vanbinnen uitziet”, zegt een woordvoerder. „Hoewel de kans op brand nihil is.” Zijn indruk van het noodhospitaal? „Zeer professioneel.” Majoor Hendrickx glundert: „Hier zijn wij voor. Dit noodhospitaal hebben we al wel een keer in Afghanistan en Irak opgebouwd, maar nooit in Nederland. Eindelijk kunnen we in eigen land laten zien wat we in onze mars hebben.”
Defensie heeft vijf noodhospitalen: drie in containers en twee in tenten. Hendrickx: „Een ic in containers is makkelijker op te bouwen en schoner.” Het materiaal ligt opgeslagen in Ermelo. „Donderdagmorgen om halftien kregen we het verzoek om het noodhospitaal in Enschede op te bouwen. Twaalf uur later stonden we met het materiaal, vervoerd op tien tientonners, hier op de parkeerplaats.”
Defensie is sinds gisteravond permanent met vijftig man personeel aanwezig. De nachtploeg werd vrijdagmorgen rond acht uur afgelost. Wanneer de eerste patiënten in het noodhospitaal worden binnengereden, weet de majoor niet. „Dat bepaalt het ziekenhuis. Vandaag hebben we sowieso nodig om af te bouwen en de boel steriel te krijgen.”
Twee medewerkers van de ziekenhuisapotheek staan vol bewondering te kijken. „Indrukwekkend”, zegt Koopman. Zijn collega Wagenaar: „Ik heb hier groot respect voor.”