Economie

Frauderende handelaar kost Franse bank miljarden

PARIJS (ANP) – De Franse bank Société Générale is het slachtoffer geworden van grootschalige fraude door een van zijn eigen werknemers. De effectenhandelaar joeg er 4,9 miljard euro doorheen met risicovolle beleggingen in termijncontracten op de Europese aandelenmarkten. Dat maakte de bank donderdag bekend. De beurs in Parijs legde daarop de handel in het aandeel stil.

24 January 2008 20:25Gewijzigd op 14 November 2020 05:29

Société Générale maakte bovendien afschrijvingen van ruim 2 miljard euro bekend door de crisis op de kredietmarkt. Het bedrijf heeft daarom zijn winstverwachting voor 2007 moeten verlagen naar tussen de 600 en 800 miljoen euro. In 2006 verdiende de bank 5,2 miljard euro. Om de kas te spekken wil Société Générale voor 5,5 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven.Bestuursvoorzitter Daniel Bouton noemde de zaak in een eerste reactie „triest en betreurenswaardig". Hij heeft aangeboden af te treden, maar het bestuur van Société Générale heeft dat voorstel verworpen.

De bank heeft de handelaar die zijn boekje te buiten is gegaan aangeklaagd wegens onder meer het vervalsen van documenten en het ongeoorloofd inbreken op het computersysteem van de bank. De man wordt ontslagen, evenals zijn directe leidinggevenden.

De naam van de man is niet naar buiten gebracht. Société Générale liet alleen weten dat het een man van rond de dertig betreft, die een relatief lage functie bekleedt binnen de bank. Verscheidene media berichtten op gezag van bronnen bij Société Générale dat de naam van de schuldige Jérome Kerviel is,maar dat wilde de bank niet bevestigen. Kerviel zou sinds 2000 bij de bank werken.

De handelaar was volgens Bouton goed op de hoogte van de wijze waarop Société Générale toezicht houdt op de handel en wandel van zijn werknemers. Daardoor kon hij voor veel grotere bedragen dan hem was toegestaan posities innemen, en die voor zijn leidinggevenden verborgen houden. De bank heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, aldus de topman.

Volgens Bouton is de fraude pas afgelopen weekeinde ontdekt en heeft Société Générale direct de Franse centrale bank op de hoogte gebracht. Die heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd. Bouton verzekerde investeerders dat de bank het miljardenverlies te boven kan komen en weer winstgevend kan worden.

De affaire lijkt sterk op die rond de optiehandelaar Nick Leeson, die in de jaren negentig op soortgelijke wijze de Britse bank Barings eigenhandig de nek omdraaide. ING redde Barings van de ondergang door de bank in 1995 te kopen voor het symbolische bedrag van 1 pond, en de miljardenschuld die Leeson had veroorzaakt op zich te nemen.

Société Générale is de op een na grootste bank van Frankrijk en wereldwijd de grootste handelaar in derivaten, zoals opties. Als zakenbank had Société Générale een uitstekende reputatie, beter zelfs dan die van zijn veel grotere branchegenoten op Wall Street. De reputatie lijkt nu ernstig te zijn geschaad. Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde donderdag de rating van de bank. De rating meet de kredietwaardigheid van een instelling. De rating van Société Générale ging met een stap omlaag van Aa1 naar Aa2.

Société Générale had in 2006 baten van 22,4 miljard euro, is in 77 landen actief en heeft 120.000 mensen in dienst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer