Wall Street opgelucht na ingrijpen Fed
NEW YORK - Handelaar Michael Daught was op het ergste voorbereid toen hij zich dinsdagmorgen naar de beurs van New York (NYSE) spoedde voor zijn dagelijks werk.
„Ik had de berichten gehoord over duikelende beurzen overzee en vermoedde dat ook wij na ons lange weekeinde een vloedgolf van verkopen te verwerken zouden krijgen”, aldus Daught.Maar nog voordat de beurs opende, greep de Federal Reserve (Fed) in. De centrale bankiers van de VS onder leiding van Ben Bernanke verlaagden de basisrente (federal funds rate) met 0,75 procent tot 3,50 procent. Dat werkte blijkbaar, want na een forse duik in het diepe herstelde de beurs zich in de loop van de middag bijna tot het punt waarop men vrijdag had afgesloten. Daarna koerste Wall Street toch weer omlaag, maar het slotresultaat van de dag viel mee.
„Ruim 128 punten oftewel 1 procent van de Dow Jones was werkelijk veel en veel beter dan ik aan het begin van de dag had verwacht”, zegt Daught. En het waren niet alleen verkopen die hij die dag moest uitvoeren. Particulier belegger Al Baier kócht bijvoorbeeld. „Als de beurs zo scherp omlaag koerst, moet je kopen en dat heb ik dinsdag dan ook gedaan. Tenslotte is beleggen kijken naar mogelijkheden en die doen zich voor als de grote meute in paniek raakt”, meent Baier.
Niet elke belegger is zo koelbloedig als Al Baier. Ethel Gorminck maakt zich zorgen over de markt. Zij investeert in de hoop dat zij uit de inkomsten van haar beleggingen een aanvullend inkomen kan genereren naast het kleine pensioen dat zij krijgt na 38 jaar als verpleegster haar brood te hebben verdiend. „Ik beschik niet over grote kapitalen die mij in staat stellen deze turbulenties op de markt gewoon uit te zitten. Als de markt zakt, dalen ook mijn perspectieven en dat is zorgelijk”, meent Gorminck.
Buitenlandse beurzen reageerden dinsdag positief op de Amerikaanse ontwikkelingen. Was het ingrijpen van de Federal Reserve de magische truc waarop iedereen zat te wachten ? „Nee, zo simpel is het niet”, meent Mark Zandi van het economisch instituut Moody’s Economy. „De Amerikaanse economische expansie is gefinancierd met geleend geld. De kredietballon zakt nu in elkaar en dat heeft consequenties die je niet oplost met een eenvoudige verlaging van de basisrente.”
Een groot deel van de particuliere welvaart in de VS is gebaseerd op het bezit van een eigen huis. Nu de prijzen van huizen gestaag dalen, zien veel Amerikanen zich geconfronteerd met het probleem dat zij hypotheken betalen voor te dure huizen. En zij kunnen ook niet meer zo makkelijk herfinancieren, oftewel hun hypotheek verhogen om op korte termijn te beschikken over extra cash voor dure consumptieve uitgaven zoals dat de afgelopen jaren gebruikelijk was.
„Ik betaal nu voor een huis dat veel minder waard is en dat waarschijnlijk bij de koop twee jaar geleden al te duur was”, zegt Marty Ummel in New York. Zij eist via de rechter schadevergoeding van haar makelaar die volgens haar de prijs van haar huis heeft opgeschroefd om zo zijn eigen honorarium op te krikken. „Vermenigvuldig deze problematiek miljoenenvoudig en je hebt een doorsnee van de kredietproblematiek die tot de huidige paniek op Amerikaanse en buitenlandse markten heeft geleid”, meent Mark Zandi van Moody’s Economy.
Verwacht Michael Daught een moeilijke beursweek nadat het ingrijpen van de Federal Reserve dinsdag een catastrofe voorkwam? „Ik waag mij niet aan prognoses. Als beurshandelaar leef je bij de dag. Ik weet dat de beurs reageert op economische zorgen. Om die op te lossen heeft de Fed waarschijnlijk hulp van de regering in Washington nodig. Ik kan hier op de beursvloer weinig meer doen dan de opdrachten van onze klanten zo correct mogelijk uitvoeren. We zien de komende dagen wel waartoe dat leidt.”