„Gedrag baas bepaalt gedrag werknemer”
Of een werknemer bedrijfsspullen steelt of afspraken schendt, hangt grotendeels af van zijn baas. Een slecht voorbeeld doet slecht volgen.
Dat blijkt uit onderzoek van KPMG en de Erasmus Universiteit dat woensdag is bekendgemaakt. Leidinggevenden die werkafspraken niet nakomen, blijken de meeste navolging van de medewerkers te krijgen. Ruim een kwart van de ondervraagde werknemers (27 procent) zegt afspraken niet na te komen omdat de eigen leidinggevende dat ook niet doet. Personeel misbruikt om dezelfde reden ook bedrijfsmiddelen (25 procent), treitert collega’s (25 procent), pleegt interne fraude (23 procent) of lekt vertrouwelijke informatie (21 procent).
Minder voorkomende navolgingen zijn het niet-uitvoeren van taken in ruil voor geld of gunsten van anderen (18 procent), het ten onrechte bevoordelen van vrienden en familie (16 procent), diefstal van bedrijfsmiddelen (15 procent), misbruik van voorkennis (12 procent) en seksuele intimidatie (11 procent).
Sommige werknemers blijken overigens sowieso misbruik te maken van het kopieerapparaat, internet en wachtwoorden. Deze zaken worden nauwelijks beïnvloed door het voorbeeldgedrag van hun leidinggevende.
„Willen managers integer gedrag van hun medewerkers stimuleren, dan begint dit met het eigen goede voorbeeldgedrag”, constateert prof. M. Kaptein, deskundige op het gebied van integriteit bij KPMG en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. „Bovendien moet helder zijn welke regels gelden en moeten managers openstaan voor kritiek.”
Uit het onderzoek blijkt dat maar een op de drie Nederlandse leidinggevenden openstaat voor kritiek. Daarnaast spreekt slechts de helft van de leidinggevenden hun medewerkers aan op niet-integer gedrag.