„Raad Leeuwarden wel tolerant”
LEEUWARDEN - Vicevoorzitter J. van Olffen (PvdA) van de Leeuwarder gemeenteraad vindt dat de raad van de Friese hoofdstad helemaal niet intolerant is als ChristenUniefractievoorzitter A. Stoker in zijn weblog schrijft.
Stoker vindt dat de gelovigen binnen Leeuwarder raad steeds meer in een hoekje worden gedrukt. Als voorbeeld noemt hij het besluit dat voortaan de religieuze feestdagen niet meer worden ontzien bij vergaderingen. „Hoe moet dat met raadsleden die hun geweten willen volgen en als protestant toch voorrang willen geven aan de bid- of dankdag voor gewas en arbeid?” vraagt Stoker zich af.„Wij houden zo veel mogelijk rekening met de wensen van de raad bij het plannen van vergaderingen”, verzekert Van Olffen. „Maar er komen steeds meer wensen, omdat er ook steeds meer culturen binnen de raad vertegenwoordigd zijn. Ook de moslims hebben hun feestdagen”, aldus Van Olffen. „Omdat de bid- en dankdagen juist in een drukke periode vallen, hebben we besloten om voortaan alleen naar de erkende christelijke feestdagen te kijken. Voor de rest prikken we data waarop de meeste mensen wél aanwezig kunnen zijn.” De PvdA heeft in Leeuwarden 15 zetels, het CDA 5, VVD, SP en de Progressieve Actie Leeuwarden/Groen Links (PAL/GL) alledrie 4.
Stoker denkt dat het mede door dit besluit alleen maar moeilijker zal worden om raadsleden te vinden. „Als je op de voor jou belangrijke feestdagen naar de raad moet, wordt de animo nog minder.”
De ChristenUnie Leeuwarden (2 zetels) is een aantal maanden bezig geweest om een sociaalreligieuze kaart van Leeuwarden te maken en wilde die tijdens de installatie van burgemeester Crone op 15 november vorig jaar in de Grote of Jacobijnerkerk overhandigen. Van Olffen: „Een kerk is natuurlijk een geweldige plaats om zo’n overzicht te overhandigen, maar ik vond het karakter van de vergadering niet zo passen bij de overhandiging, ook omdat er allerlei mensen van buiten de raad bij zijn. Ik heb Stoker in de volgende vergadering alle ruimte gegeven om de kaart te overhandigen, maar hij wilde het per se in de kerk doen. In die zin is juist Stoker intolerant: wat hij wil, moet gebeuren.”
Volgens Stoker had hij echter een afspraak met Van Olffen dat de overhandiging tijdens de bijzondere vergadering zou plaatsvinden. „Als fractie hadden wij er veel extra tijd in gestoken om het allemaal op tijd klaar te hebben. De teleurstelling was dan ook groot. Het gaat dus niet over doordrammen, maar over afspraken nakomen.”