Binnenland

„Onderzoek gevolgen vergrijzing”

TILBURG - Het effect dat de vergrijzing heeft op de kosten voor de gezondheidszorg is nog verre van duidelijk en vraagt nader onderzoek. Hoogleraar gezondheidseconomie dr. J. J. Polder stelt dat volgende week in zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg.

Binnenlandredactie
17 January 2008 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

Onderzoek van Polder wijst bijvoorbeeld uit dat hogere leeftijden als zodanig geen kostenstijging veroorzaken. Veel belangrijker is het feit dat steeds meer mensen op latere leeftijd overlijden, waarbij in het laatste levensjaar de meeste kosten worden gemaakt.Het gaat dus eigenlijk om uitstel van de zorgkosten, aldus Polder. Rekening houdend met dit effect, becijfert hij dat de invloed van de vergrijzing op de gezondheidszorg 17 procent goedkoper uitvalt dan tot dusver wordt gedacht.

Voor een nauwkeurige schatting van het kosteneffect moet volgens Polder bovendien beter worden onderzocht aan welke ziekten mensen uiteindelijk overlijden. Een ander grijs gebied is de opbrengst van preventieve gezondheidszorg.

Anders dan in het regeerakkoord wordt aangenomen, drukt preventieve zorg de zorgkosten niet, aldus Polder. Preventie kost geld, omdat gewonnen levensjaren extra zorgkosten met zich meebrengen. Anderzijds levert preventie ook weer geld op door een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer