Camera-affaire blijft Spijkenisse achtervolgen
SPIJKENISSE - Hoewel de rechter de gemeente Spijkenisse heeft veroordeeld voor het geheime cameratoezicht in de wijk- en jeugdcentra De Stuw, blijft de affaire de gemeente achtervolgen. Vanavond debatteert de gemeenteraad over de kwestie in een door GroenLinks en PvdA aangevraagd spoeddebat.
Op advies van een particulier recherchebureau besloot het college van Spijkenisse in 2005 in het geheim camera’s op te hangen in De Stuw en de andere wijkcentra. Men kon niet goed in beeld krijgen wat de oorzaak was van de misstanden die er heersten. In de wijk- en jeugdcentra verdwenen voorraden en ook kasgeld.Toen werknemers en vrijwilligers van De Stuw de geheime camera’s ontdekten was de beer los. Ze deden aangifte bij het openbaar ministerie. Die onderzocht de kwestie, waarna de rechter oordeelde dat de gemeente op ontoelaatbare wijze inbreuk heeft gepleegd op de privacy van haar werknemers en daardoor strafbaar heeft gehandeld. Ze had op zijn minst de ondernemingsraad in kennis moeten stellen van het aanbrengen van de 24 camera’s in de wijkcentra.
In december legde de rechtbank de gemeente een voorwaardelijke geldboete op van 24.000 euro. Wethouder M. Lewis (ONS) verklaarde niet in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens wethouder G. J. ’t Hart, eveneens van de plaatselijke partij ONS, heeft het cameratoezicht er wel toe geleid dat de „rotte appels” nu weg zijn uit de welzijnsorganisatie. „Er verdwijnt niet langer omzet door diefstal en medewerkers die waren betrokken bij drugs- en wapenhandel, en daarvoor zijn veroordeeld, zijn vertrokken. Ook is intussen het exorbitante ziekteverzuim tot normale proporties teruggebracht.”
Wethouder Lewis heeft per brief de raadsleden kenbaar gemaakt dat de gemeente Spijkenisse spijt heeft dat zij heeft blindgevaren op het advies van het particuliere recherchebureau. In de beantwoording van een spervuur aan schriftelijke vragen van GroenLinks en de PvdA stelt het college nog altijd achter het gehouden onderzoek te staan, inclusief het ophangen van de camera’s. Er wordt nu een hogere omzet gedraaid met minder mensen. Onder druk heeft wethouder Lewis intussen de vijftien medewerkers van welzijnsorganisatie De Stuw excuses aangeboden voor de verboden bespionering.
GroenLinksfractievoorzitter A. Blokhuizen en S. Broekmeulen van de PvdA laten het er niet bij zitten. Blokhuizen zegt dat zijn partij zich schaamt deel uit te maken van een bestuur dat een strafbaar feit heeft gepleegd en dat nog goedpraat ook. Broekmeulen is van plan vanavond verantwoordelijk wethouder Lewis het vuur na aan de schenen te leggen. Volgens fractievoorzitter J. van Dijk van ONS en S. van Nood (ChristenUnie/SGP) heeft het college de rechtmatigheid van het geheime cameratoezicht niet voldoende juridisch getoetst. Men had zorgvuldiger te werk moeten gaan. Van Nood: „De hele affaire heeft de gemeente Spijkenisse veel imagoschade berokkend. Daarom moeten we de zaak zo snel mogelijk achter ons laten.” Fractievoorzitter C. Hottentot van de Lijst Pim Fortuyn doet niet mee aan het spoeddebat. Hij noemt het een poppenkast. Volgens hem is het debat één grote GroenLinkspromotieavond. „Het door de gemeenteraad aangenomen protocol cameratoezicht moet dit soort blunders in de toekomst voorkomen.”