Binnenland

Ede blijft bezorgd over salafisme

EDE - De onrust in de gemeenteraad van Ede over de aanwezigheid van radicale moslims in die plaats blijft bestaan. Een informatieve bijeenkomst gisteravond over het onderwerp moest beveiligd worden na ontvangst van haatmails.

Van onze correspondent
16 January 2008 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 05:27

De raad van Ede liet zich gisteren informeren over de radicale islam. Voornamelijk de rol van het salafisme werd belicht, omdat de raad zich zorgen maakt over de ontwikkeling van het salafisme in Ede.De informatiebijeenkomst had een open karakter. Toch besloot de gemeente een beveiligingsbedrijf in te huren nadat raadsleden een grote hoeveelheid mails ontvingen „die ons niet aanstonden”, aldus waarnemend burgemeester T. Netelenbos. ChristenUniefractievoorzitter J. van Heuveln meldde 82 pagina’s met haatmails ontvangen te hebben.

Kamerlid Wilders van de PVV noemde de vergadering vrijdag nog „totale waanzin.” Ook de raadsleden kregen bakken met kritiek om de oren.

Concrete bedreigingen werden er in de aanloop naar de bijeenkomst niet geuit. Toch wilde de gemeente geen risico nemen. „Je weet maar nooit”, aldus Netelenbos. Zij snapte sowieso niets van de ophef. „We houden dit soort bijeenkomsten wel vaker.” De ingang van het gemeentehuis was met detectiepoortjes afgezet en bewakers hielden de boel strak in de gaten.

Ook H. el Madkouri, spreker namens Forum -een instituut voor multiculturele ontwikkeling-, zag er niets anders in dan een informatieve vergadering. „Dit is een heel gewone presentatie in een bijzondere gemeente. Als we het gevoel hadden gehad dat Ede met deze bijeenkomst een statement had willen deponeren, dan hadden we niet meegewerkt.”

Volgens zowel Cheppih als El Madkouri is er op zich niets mis met het salafisme en betekent radicaal niet altijd dat er tot geweld wordt overgegaan. „Radicalisering is in feite een stukje terugkeer naar de orthodoxie”, vindt H. el Madkouri. Hij meldde verder dat er volgens hem in Nederland „slechts ongeveer 2000 moslims” zo radicaal worden dat ze tot geweld zullen overgaan. Volgens Cheppih is de stroming binnen de islam te vergelijken met het orthodoxe christendom. „Staphorst-islam”, vindt de Marokkaanse spreker.

Die opmerking werd hem niet in dank afgenomen. SGP-fractievoorzitter L. Kisteman reageerde teleurgesteld. „Ik vind dat dit de plank ver mis slaat. Zo wordt er duidelijk een stempel gedrukt op zowel het salafisme als de christenen in Staphorst. Bovendien wordt het karikatuur ook nog eens bevestigd. Juist dat soort dingen moeten we vermijden.”

Volgens Kisteman zijn moslims en christenen niet met elkaar te vergelijken. Ook ChristenUnie en CDA vonden de opmerking niet al te kies. „Dit kun je niet maken”, zei G. Telgen-Swarts (CDA) in de pauze. Cheppih meldde niet te hebben willen beledigen en ook absoluut geen karikatuur te hebben willen neerzetten.

Toch konden de sprekers de bezorgdheid bij een deel van de gemeenteraad niet wegnemen. Van Heuveln had na afloop gemengde gevoelens. „Je blijft toch met vragen zitten. Ik weet niet of we echt de kern van het salafisme hebben geraakt.” Van Heuveln meent dat kritiek op het salafisme veel te gemakkelijk ondergeschoffeld is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer