Wegwerpchipkaart gekraakt
NIJMEGEN (ANP) – Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben de papieren wegwerpversie van de ov–chipkaart gekraakt. Dat zei een woordvoerster van Trans Link Systems (TLS), de producent van de kaart, maandagavond in reactie op berichtgeving in RTL Nieuws. Op dit moment zijn volgens TLS ongeveer 10.000 wegwerpkaarten in omloop.
De TLS–zegsvrouw benadrukt dat de ‘vaste’ ov–chipkaarten, waarvan er al ruim een miljoen in omloop zijn, niet gekraakt zijn. Vorige week werd bekend dat Duitse hackers een gedeelte van de chip op deze kaart hadden gekraakt.De hackers stellen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de kaart helemaal is gekraakt. TLS spreekt dat tegen. Slechts een kleine schakel in de totale keten van veiligheidsmaatregelen zou zijn gehackt. Persoonlijke gegevens van klanten zouden niet toegankelijk zijn voor de hackers.
TNO verricht op verzoek van TLS onderzoek naar de veiligheid van de ov–chipkaart. Waarschijnlijk duurt het enkele weken voordat de resultaten van dit onderzoek bekend zijn. De Tweede Kamer houdt nog deze week een spoeddebat over de zaak met verantwoordelijk staatssecretaris Huizinga–Heringa (ChristenUnie).
Volgens de TLS–woordvoerster was het voor de ov–bedrijven niet verrassend dat de papieren wegwerpversie van de ov–chipkaart is gekraakt. „Het gaat om een eenmalig product met een lage waarde, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden rond voetbalwedstrijden of popconcerten", legt ze uit. „Bij aanvang hebben we gekozen voor een relatief lichte beveiliging. Het gaat om een product in ontwikkeling. We hebben al maatregelen gepland om de beveiliging van de wegwerpkaart te verbeteren. Vandaag hebben we hier nog over gesproken met mensen van de Radboud Universiteit."
Staatssecreatris Huizinga kondigde naar aanleiding van de RTL–uitzending aan dat ze nadere opheldering gaat vragen aan TLS. Een woordvoerster van Huizinga onderstreept dat de staatssecretaris pas zal besluiten om de huidige stippenkaart te vervangen als het alternatief volkomen betrouwbaar is voor de reizigers. De overheid heeft al 130 miljoen euro gestoken in het project.