Harde kritiek op wethouder Utrecht om trapongeval
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad heeft tijdens een langdurig debat harde kritiek geuit op wethouder Giesberts. Dat was vanwege de manier waarop hij met de nasleep van het trapongeval in augustus 2006 is omgegaan. Een motie van wantrouwen van vrijwel de hele oppositie haalde echter geen meerderheid.
Tijdens het debat bleek dat wethouder Giesberts van openbare ruimte en groen (GroenLinks) op de hoogte was van kanttekeningen die het openbaar ministerie had geplaatst bij de rapportage van de onafhankelijke commissie-Schutte, die het trapongeval onderzocht. Het OM had met de kanttekeningen gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat enkele van de conclusies van de commissies voorbarig konden zijn. Het betrof onder meer de vaststelling dat het trapongeval, dat een dodelijk slachtoffer en twintig gewonden als gevolg had, onvermijdbaar zou zijn. Het OM kwam inderdaad een jaar later, na een strafrechtelijk onderzoek, tot de conclusie dat het ongeluk wel degelijk vermijdbaar was geweest als er adequaat op klachten was gereageerd.Tijdens het debat over de bevindingen van de commissie, kort na het voor de gemeenteraad onbekende voorbehoud van het OM, had Giesberts echter geen enkel voorbehoud gemaakt. Ook werd hem kwalijk genomen dat informatie over de staat van de trap vijf weken onderweg was geweest naar de commissie-Schutte en daar pas aankwam toen die haar eindconclusie vrijwel gereed had. Deze was slechts geschreven op basis van een technisch rapport dat door de dienst van Giesberts was gemaakt.
Vrijwel de hele raad was boos over het persbericht dat de gemeente uit deed uitgaan naar aanleiding van de resultaten van het justitieel onderzoek. Het OM had bekendgemaakt dat het trapongeval wel degelijk vermijdbaar was geweest en dat er wegens gebrek aan bewijs geen strafvervolging ingesteld zou worden tegen een betrokken ambtenaar of de gemeente Utrecht. De gemeente meldde in het bewuste persbericht verheugd te zijn dat er geen strafvervolging werd ingesteld. Enige piëteit met de slachtoffers ontbrak, evenals een reactie op de ernstige conclusies van het OM. Giesberts meldde dat hij het persbericht voordat het werd verstuurd niet had gelezen. Hij bood hiervoor zijn excuses aan. Het debat was het eerste dat geleid werd door Utrechts nieuwe burgemeester Wolfsen.
Tijdens de raadsvergadering werd een schriftelijk verklaring uitgedeeld van de advocaat van de nabestaanden van het dodelijke slachtoffer van het trapongeval. Hij had, net als het OM, zware kritiek op het rapport van de commissie-Schutte. „Schutte heeft half werk geleverd en in feite de politieke kool en geit gespaard”, aldus de advocaat.
Schutte had gistermorgen tijdens de raadscommissie bestuur en veiligheid geen afstand genomen van zijn onderzoek naar het Utrechtse trapongeval.