Kinderboekenweek ook voor allochtone kinderen
De Kinderboekenweek is er voor alle jeugdige lezers, autochtoon en allochtoon. Om het lezen onder deze laatste groep te bevorderen, verspreidt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) samen met textielketen Zeeman in hun winkels folders met kortingsbonnen.
Het thema van de Kinderboekenweek, die woensdag van start gaat, is dit jaar ”Ay, ay kapitein!”
„Zeeman nam contact met ons op of zij ook niet iets kon betekenen”, vertelt A. Vogt, woordvoerster van de CPNB. „Daar is de folderactie uit voortgekomen.”
De klantenkring van Zeeman bestaat uit veel jonge moeders en allochtonen. De folders verschijnen in drie talen: Turks, Marokkaans en Nederlands. Ze bevatten kortingsbonnen voor zes klassieke prentenboeken, van bijvoorbeeld Dick Bruna. Ook zit er een kortingsbon in voor een bibliotheekabonnement. Verder heeft Zeeman een t-shirtactie voor basisscholen.
Volgens Vogt doet 90 procent van alle basisscholen in het land wel iets aan de Kinderboekenweek. „Allochtone kinderen komen op die manier dus al in aanraking met het evenement. Verder proberen we er wel rekening mee te houden, maar we willen ook niet stigmatiseren.”
Bij de oudste kinderboekenwinkel in Nederland, De Kinderboekwinkel in Amsterdam, zien ze een toename van de verkoop aan allochtone kinderen. „Vooral Turkse en Marokkaanse moeders weten ons steeds vaker te vinden”, vertelt G. Nivard, eigenaar van de winkel.
De eerste Kinderboekenweek dateert uit 1954. Inmiddels is het uitgegroeid tot een tiendaags boekenfestijn dat volgens Nivard het hoogtepunt van het jaar is in kinderboekenland. „Niet alleen wat betreft de verkoop, maar ook qua activiteiten. Scholen en bibliotheken spelen hierin een belangrijke rol.”
Of de laatste jaren meer kinderen zijn gaan lezen en dus meer boeken kopen, weet Nivard niet. „Misschien is er een kleine groei. Maar je hebt altijd een vaste groep lezers. In zo’n Kinderboekenweek komen daar jeugdige lezers bij, in de hoop dat ze blijven hangen. Daarom moet je het ieder jaar opnieuw organiseren.”
De Kinderboekenweek duurt tot en met 12 oktboer. Centraal staan verhalen over boten, zeilen, roeien en zeekapiteins. Rindert Kromhout is de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk Boris en het woeste water. Kinderen die dit boek bij zich hebben in de trein, kunnen gratis reizen.