Bolussen eten op Zeeuws politiebureau
MIDDELBURG - In Zeeland zijn vanmorgen stakingen begonnen voor een betere politie-cao. „Ik heb regelmatig een maand dat ik ieder dubbeltje moet omkeren.”
Zeeuwse bolussen gaan er deze woensdagmorgen op het politiehoofdbureau in Middelburg grif in. In de kamer waar de actievoerders worden geregistreerd, liggen de lekkernijen klaar. In een andere doos ligt een stapel gele hesjes, met de tekst ”Politiebond in actie”. Op tafel staan her en der bekertjes koffie. „Om tien uur hebben we de kleine wijnkaart.”Sommige dienders hangen wat verveeld rond. Niet werken kan ook een hele klus zijn. Een enkeling doet toch maar gauw wat computerwerkzaamheden.
De politiebonden liggen al weken overhoop met minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken over de cao.
De bewindsvrouw wil de agenten de komende twee jaar 5,75 procent meer loon geven. De politiebonden NPB en ACP vinden dat veel te weinig. De RMU noemt het bod „mager.”
Nadat de onderhandelingen met de minister zijn vastgelopen, begonnen vanmorgen in Zeeland estafettestakingen.
Tot 13.00 uur vanmiddag waren de politiebureaus in Zeeland gesloten. De komende dagen zetten andere politieregio’s de acties voort. Alleen in noodgevallen worden bellende burgers te woord gestaan. Iemand die vanmorgen aangifte wilde doen van een fietsdiefstal, moest een paar uur geduld hebben. Meldingen over aanrijdingen werden wel in behandeling genomen.
Wijkagent G. Lampaert staat vierkant achter de politieacties. „Het zware werk van agenten moet beter beloond worden”, zegt de royaal besnorde politieman, roerend in zijn bekertje koffie. „Ons werk is best zwaar. Op straat moeten wij omgaan met geestelijk gestoorden. Wij moeten maar eventjes tussen vechtende partijen springen. Het is onze taak om nabestaanden te vertellen dat bijvoorbeeld hun man of kind is overleden na een verkeersongeval. Dat zijn belastende zaken, die je niet zomaar loslaten.”
Blazen de politiebonden te hoog van de toren? De minister verhoogt de salarissen toch al? Actieleider Yntse Koenen van de politiebond NPB schudt zijn hoofd. „De loonsverhoging van de minister is optisch bedrog. In de praktijk betekent het dat er op korte termijn weinig bijkomt.”
Het is niet bepaald een kolkende zaal, die Koenen rond 9 uur toespreekt. De tientallen agenten rond de tafel horen de korte redevoering van de actieleider in alle rust aan. „Wij zijn niet gewend om actie te voeren. Stakende havenarbeiders zouden meer kabaal maken”, verklaart brigadier H. Schuit. „Het zit juist in ons om in overleg te treden.”
Schuit, al 33 jaar actief bij de politie, staat achter de acties. „Ons salaris is te schamel. Ik heb regelmatig een maand dat ik ieder dubbeltje moet omkeren.”
Agent Koos Hage, lid van de ondernemingsraad van de Zeeuwse politie en ook lid van de RMU, werkte vandaag gewoon door. „Staken is voor mij op grond van de Bijbel niet aan de orde.” Wel doet de verkeersagent mee aan publieksvriendelijke acties. Zo is hij de laatste dagen coulanter bij kleine snelheidsovertredingen. Het loonbod van de minister vindt hij niet onredelijk. „Al mag er wel wat bij.”