EO stapt doelbewust in de modder
Zelfs Belgische zenders besteedden er dinsdagaandacht aan in hun nieuwsuitzendingen: deze avond zou de Evangelische Omroep (EO) het nieuwe programma ”40 dagen zonder seks” op de buis brengen. De EO noemt het zelf een gewaagd concept. „Met dit programma gaan we heel ver.”
Zelden zal een EO-presentator zo vaak zijn geïnterviewd over een nieuw programma als Arie Boomsma de afgelopen weken. Tal van kranten en omroepen voelden Boomsma aan de tand over de reden waarom hij in een achtdelige serie zeven niet-christelijke jongeren de uitdaging laat aangaan om veertig dagen geen seks te hebben.Een RTL-presentatrice verzuchtte nog ruim een week geleden in een gratis ochtendkrant: „Zelfs de EO maakt tegenwoordig seksprogramma’s. Arie Boomsma geeft het zelf toe: Ja, wij moeten ook iets doen met seks. Ik vind dat een rare gedachte. Is dat waarom de EO werd opgericht?”
Zelf wil de EO maar al te graag uitleggen waarom juist hij een programma rond seksualiteit maakt. „Wij dagen mensen uit na te denken over de wijze waarop zij omgaan met seks en met elkaar. Wij willen laten zien dat seks echt beter tot zijn recht komt wanneer het gebeurt binnen een kader van liefde, trouw en intimiteit”, zo schrijft de presentator van het programma op zijn eigen weblog.
De opdracht aan de 21-jarige deelnemer Niels was dinsdagavond duidelijk: probeer eerst te werken aan een vriendschappelijke relatie in plaats van alleen maar op onpersoonlijke seks te hopen. „Ik geef jou nu een opdracht. Zoek geen seksdate, maar een trouwmaatje.” Dat valt niet mee voor een knul die volop zijn plek heeft gevonden in het uitgaansleven en met een enkel sms’je zijn lusten binnen enkele uren kan bevredigen.
Vloeken en naaktscènes komen het programma niet in. Schuttingwoorden daarentegen wel, evenals allerlei platvloerse opmerkingen en weinig verhullende beelden. „Als je een piepje laat horen bij een bepaald woord, is de geloofwaardigheid weg”, verklaarde Boomsma eerder. Het zou inderdaad een flink gepiep zijn geworden. Bovendien wordt het programma omschreven als een amusementsprogramma. Reden waarom de presentator grapt over krakende bedden of te kleine auto’s voor een vrijend stel.
Voordat de eerste aflevering werd uitgezonden, waarschuwde de EO vorige week zijn achterban nog in Visie, het eigen omroepblad. „We maken dit programma niet om te shockeren, maar om jongeren te laten nadenken over de werkelijke waarde van seksualiteit zoals God dat heeft bedoeld”, legde eindredacteur Frank van der Velde uit. „We maken het programma in principe voor niet-gelovige jongeren die naar Nederland 3 kijken, en dat vraagt om keuzes. Bepaalde beelden en woorden kunnen schokkend zijn, omdat we een programma maken waarin we de realiteit in beeld brengen.”
Ook EO-directeur Henk Hagoort deed in Visie een duit in het zakje: „De confrontatie met de levensstijl en het taalgebruik van de jongeren is heftig. Met dit programma gaan we heel ver om hen te bereiken met een boodschap van liefde, trouw en intimiteit. We hebben onze laarzen aangetrokken, zijn de modder ingestapt, en dat kan soms betekenen dat je met vieze voeten thuiskomt. Middenin de modder zeggen wij: Als je leeft volgens de principes die God aanreikt, dan leef je pas echt.”
Deze uitspraak ligt in het verlengde van de maandag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst opnieuw uitgesproken missie: het benadrukken van de relevantie van het Evangelie van Jezus Christus voor alle mensen. Maar het is de vraag of dat nu hetzelfde is als wat Boomsma zaterdag in een radioprogramma zei: „Het is voor de EO een verrassend programma, zowel wat vorm als woorden betreft. Ik zou het mooi vinden als bij een volgende serie ook bijvoorbeeld twee homo’s of een moslim meedoen. Maar als die nu al hadden meegedaan, zouden we wel erg veel grenzen hebben verlegd. Dan zouden we ons te rijk rekenen voor dit moment. Het programma kan wat leden gaan kosten, maar onze missie is duidelijk: liefde en respect.”
Moet dát jongeren prikkelen om de betekenis van Bijbelse waarden zoals liefde, trouw en intimiteit te ontdekken, zoals de EO het programma zelf omschrijft? Veel niet-christenen zullen zich deels herkennen in een boodschap om niet direct met de eerste de beste knul of het eerste het beste meisje seksueel intiem te zijn. Maar waarin ligt dan het eigen karakter van de EO als de duidelijke boodschap van het Evangelie rond dit onderwerp zelf in het programma achterwege blijft? De omroep loopt het gevaar deelnemers er slechts toe te bewegen voor veertig dagen het huis in eigen kracht met bezemen te keren en de kijkers niet op een nog betere weg te wijzen.