Binnenland

Gemeenten: Pak agressief gedrag aan

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten accepteren het niet langer dat mensen het normaal vinden om tijdens de jaarwisseling en tijdens festiviteiten agressief te zijn tegen hulpverleners.

7 January 2008 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 05:25

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) komt daarom met een richtlijn waarin staat hoe moet worden omgegaan met mensen in een publieke functie en welke sancties er volgen als de grens wordt overschreden.Aanleiding daarvoor zijn de vele incidenten rond oud en nieuw waarbij politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel slachtoffer werden van agressie en geweld. De gemeenten zijn ook de vernielzucht, die elk jaar weer tot forse schade leidt, meer dan zat en kijken hoe ze die op de daders kunnen verhalen.

Het gedragsprotocol moet de grenzen in de omgang met hulpverleners precies aangeven. „We gaan proberen daar een heel heldere norm voor af te spreken. Een bejegeningsnorm ook, zodat iedere burger in dit land weet dat, als hij een grens overgaat, dat dat consequenties heeft”, zei VNG-voorzitter Jorritsma zaterdag in het NOS Journaal.

Wie zich misdraagt, krijgt volgens haar eerst een waarschuwing. Als het ernstig genoeg is, volgt een proces-verbaal en indien nodig zal justitie tot vervolging overgaan, aldus Jorritsma.

Volgens haar woordvoerder moeten hulpverleners aan de hand van de richtlijn kunnen bepalen wanneer omstanders of anderen te ver gaan. Bij het opstellen van het document zal de VNG samenwerken met andere partijen, zoals het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2006 kwam dit departement al met een breed gesteund protocol om agressie tegen werknemers in de publieke dienst aan te pakken.

Jorritsma denkt dat er een norm aan het vervagen is. „Ik denk dat ook agenten en misschien ook wel brandweermensen en andere hulpverleners meer zijn gaan accepteren en bijna gaan vinden dat het normaal is dat mensen brutaal tegen ze zijn of ze een grote mond geven. Dat kan dus niet zo zijn”, zei ze.

De overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat geweld tegen hulpverleners zwaarder moet worden bestraft. Dat bleek gisteren uit een enquête van onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Van de ondervraagden stelt 90 procent dat geweld tegen ambulancepersoneel zwaarder moet worden bestraft dan geweld tegen gewone burgers. Verder vindt 84 procent van de Nederlanders dat geweldplegers zich bij de volgende jaarwisseling moeten melden op het politiebureau.

Het openbaar ministerie gaat al een twee keer zo hoge straf eisen tegen personen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen hulpverleners. De overheid liet dit eerder vastleggen in een actieplan om dit soort geweld terug te dringen.

Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) is voor een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk, 45 procent is faliekant tegen, zo bleek gisteren uit een peiling van peil.nl, die gehouden werd op verzoek van de gemeenteraadsfracties van GroenLinks uit Rotterdam en Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer