Binnenland

Consumptie groente en fruit daalt verder

Nederlanders eten steeds minder groente en fruit. De consumptie van graanproducten, snacks en frisdranken daarentegen stijgt. Het aantal personen met overgewicht en obesitas is toegenomen met respectievelijk 34 en 11 procent. Mensen bewegen steeds minder.

Wetenschapsredactie
1 October 2002 10:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:50

Dat blijkt uit een maandag verschenen advies van de Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

De voedselconsumptie van de Nederlandse bevolking laat volgens de raad over de periode 1987-1997 een aantal duidelijke -en niet altijd gunstige- ontwikkelingen zien. De energie per gram voedsel is over het geheel genomen gedaald. Wat mensen eten en drinken is ’lichter’ geworden, met name door een sterk toegenomen gebruik van suikervrije (light) frisdranken. Desondanks kampen veel mensen met (ernstig) overgewicht doordat de lichamelijke activiteit van de bevolking verder is afgenomen.

Het traditionele patroon van drie maaltijden per dag heeft zich blijkens de cijfers gehandhaafd. Wel werd er wat minder vaak ontbeten. De consumptie van groente en fruit daalde met respectievelijk 15 en 18 procent, terwijl de bevolking meer graanproducten, vis, noten, snacks en frisdranken (een stijging van maar liefst 580 procent) tot zich nam. Het gebruik van vruchtensappen nam met 55 procent toe, wat de daling in fruitconsumptie enigszins compenseerde.

Jongeren dronken in 1997 aanmerkelijk meer alcohol dan in 1987: een toename met circa 85 procent. De consument ging in diezelfde periode minder vet eten, onder andere door de voortzettende trend om halfvolle en magere zuivelproducten te kiezen en margarine te vervangen door halvarine.

De samenstelling van de vetzuren in de voeding vertoonde volgens de Gezondheidsraad een gunstige ontwikkeling: het percentage verzadigde vetzuren en transvetzuren nam af tot respectievelijk ongeveer 14 procent en 1,7 procent. Toch is de inname nog steeds hoger dan vanuit gezondheidskundig oogpunt aanvaardbaar wordt geacht.

De veranderingen in consumptie hebben van 1987 tot 1997 geleid tot een verminderde inname van vitamines (vooral A, E, D en foliumzuur) en mineralen (zoals ijzer). Omdat bepaalde ongunstige trends zich juist onder jongeren scherp aftekenen, beveelt de raad aan om in het onderwijs structureel meer aandacht te gaan besteden aan het belang van gezonde voeding en beweging. Daarnaast zou ontmoediging van het gebruik van alcohol onder jongeren moeten worden geïntensiveerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer