Nederlanders werken bovengemiddeld veel
Nederlanders hebben bovengemiddeld vaak een betaalde baan, vergeleken met het Europese gemiddelde. In Nederland had vorig jaar ruim 74 procent van de totale bevolking tussen 15 en 64 jaar betaald werk. Dat is 10 procent hoger dan het Europese gemiddelde.
Nederland is echter geen koploper in Europa, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Het hoogste aantal werkenden is te vinden in Denemarken. De Deense arbeidsdeelname beloopt 76 procent. Hekkensluiter is Italië met 55 procent. Ook in België is de arbeidsdeelname met nog geen 60 procent vrij laag, aldus het CBS.
Buiten de Europese Unie heeft een aantal landen een zeer hoge arbeidsdeelname. Zo heeft 85 procent van de beroepsbevolking in IJsland een betaalde baan.
Het aantal werkende Nederlanders is de laatste zes jaar relatief sterk toegenomen: de arbeidsdeelname steeg tussen 1995 en 2001 met 10 procentpunt. Dit komt vooral omdat meer vrouwen een baan namen: inmiddels is tweederde tegen betaling aan het werk. Bovendien blijven ouderen weer langer doorwerken. Van de Nederlanders tussen de 55 en 64 jaar had vorig jaar ongeveer 40 procent een betaalde baan, wat zes jaar eerder nog circa 30 procent was.
Nederland is overigens Europees koploper wat betreft het aantal parttime banen. Het percentage deeltijdwerkers in Nederland ligt op 33 procent tegenover 14 procent gemiddeld in de EU. Van alle in Nederland werkzame vrouwen heeft 58 procent een deeltijdbaan.