Kerk & religie

Nieuwe hervormde kerk Urk

De hervormde gemeente van Urk heeft zaterdag haar nieuwe kerkgebouw De Ark in gebruikgenomen. De reden voor de nieuwbouw was ruimtegebrek. „De oude kerk, aan de Lange Dam, was te klein voor alle bezoekers”, zegt K. Brouwer, voorzitter van het college van kerkrentmeesters.

24 December 2007 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 05:24
URK – De kansel in het nieuwe kerkgebouw van de hervormde gemeente te Urk. Foto RD, Anton Dommerholt
URK – De kansel in het nieuwe kerkgebouw van de hervormde gemeente te Urk. Foto RD, Anton Dommerholt

De oude kerk telde zo’n 700 zitplaatsen. Vooral ’s ochtends was dat te weinig. Daarom werden er tijdelijk in het Kerkje aan de Zee ook diensten gehouden. Hoewel er eerst plannen waren om de gemeente te splitsen en een nieuwe kerk met 450 zitplaatsen te bouwen, is dat niet doorgegaan. „De gemeenteleden willen graag bij elkaar blijven kerken, in één gebouw.”Het nieuwe kerkgebouw aan de Vlechttuinen in de nieuwe Polderwijk heeft ongeveer 1100 zitplaatsen. Bij de bouw is er rekening mee gehouden dat de kerk kan worden uitgebreid met een galerij voor nog eens 300 mensen. De gemeente heeft besloten dat de preekstoel, die de vorm heeft van de voorkant van een vissersboot, meegaat naar de nieuwe kerk.

De hersteld hervormde gemeente van Urk heeft een voorlopig koopcontract getekend voor het oude kerkgebouw van de hervormde gemeente van Urk.

Cgk Zuidlaren 25 jaar

Op 12 december was het 25 jaar geleden dat de christelijke gereformeerde kerk van Zuidlaren werd geïnstitueerd. Dat meldt het christelijke gereformeerde weekblad De Wekker.

Al sinds 1965 werden er onder leiding van de kerkenraad van Wildervank-Veendam diensten in Zuidlaren gehouden, eerst alleen middagdiensten, later ook morgendiensten. In 1979 werd een wijkkerkenraad ingesteld, in 1982 werd de gemeente zelfstandig.

Kort daarna werd kerkgebouw De Rank in Zuidlaren aangekocht. Jarenlang schommelde het ledental van de gemeente rond de 110, maar in de afgelopen twee jaar is dat gestegen tot 160 leden. De gemeente heeft het jubileum in een eredienst herdacht.

Sabbatical voor dr. Wierda

De kerkenraad van de christelijke gereformeerde kerk Amsterdam heeft dr. S. J. (Siebrand) Wierda per 1 januari een sabbatical van drie maanden verleend. „De raad heeft geconstateerd dat Siebrand in de afgelopen zes jaar een ongelooflijke hoeveelheid werk heeft verzet en dat het goed zou zijn hem een periode vrijaf te geven”, zo meldt ouderling Jan Beldman in de laatste nieuwsbrief, Zending in Amsterdam (bedoeld om de betrokkenheid bij het zendingswerk vanuit de Amsterdamse cgk te vergroten).

Dr. Wierda speelde een leidende rol in het ’herplanten’ van de cgk Amsterdam. Dit hield in dat de gemeente, die anders waarschijnlijk op termijn opgeheven had moeten worden, zich meer dan voorheen ging richten op niet-kerkelijken.

De Amsterdamse cgk werkt hierbij nauw samen met andere kerken in de stad, onder meer in het partnerschap ”Amsterdam in beweging voor Jezus Christus”. Dit omvat negen gevestigde gemeenten en zes initiatieven voor gemeentestichting. Daarnaast hoort de gemeente bij het Evangelisch Contact Amsterdam. „Ik doe van daaruit mee aan een Stadskerkberaad”, schrijft dr. Wierda in dezelfde nieuwsbrief, „een zeer gevarieerd palet van voorgangers, die elkaar willen versterken om in de stad God te dienen.”

Recent was dr. Wierda op bezoek bij een Afrikaanse pastor in de Bijlmer. „We hebben afgesproken elkaar spoedig te ontmoeten met een stuk of tien andere voorgangers erbij: de helft wit, de helft zwart. Om van elkaar te leren en om samen te bidden voor de stad.”

Vaak ziet dr. Wierda de stad op zich afkomen, schrijft hij. „Met daarin slechts een handjevol christenen, nauwelijks zichtbaar in het geheel. En met een onmogelijke taak: alle volken, alle talen, alle culturen… Ze zouden leerlingen van Jezus moeten worden, gaf Hij aan. Ik voel mij dan heel klein en nietig.”

De nieuwsbrief meldt verder dat de cgk Amsterdam een aantrekkelijke plaats kan zijn voor (studerende) theologen om praktische werkervaring op te doen. Onder meer met het oog daarop zijn zogenoemde leerwerktrajecten ontwikkeld. Het gaat om trajecten waarin aankomende theologen ervaring kunnen opdoen met het werken in een stadsgemeente, als functie naast hun studie. „Men wordt zo voorbereid op het werken als predikant of gemeentestichter in de stad.”

Een leerwerktraject kost, aldus de nieuwsbrief, ongeveer achttien uur per week en duurt ongeveer anderhalf jaar. De kandidaat ontvangt hiervoor een vergoeding „die te vergelijken is met een ruime studiefinanciering.”

Streekevangelisatie in Grou

De hervormde streekevangelisatie in het Friese Grou houdt zondag haar laatste samenkomst. Hiermee komt een einde aan een jarenlange traditie van samenkomsten op zondagmiddag, eerst in gebouw De Boei; de laatste jaren in de gereformeerde kerk aan de Kievitstraat in Grou. De evangelisatie kreeg al snel de naam De Boeigroep.

Het bestuur heeft, samen met de bezoekers, uitgesproken dat het geen mogelijkheden meer ziet om door te gaan. Door overlijden en verhuizing is het bezoekersaantal de laatste jaren te sterk teruggelopen. Tijdens de laatste samenkomst gaat de mentor van de evangelisatie, ds. J. Noordam uit Drachten, voor.

De streekevangelisatie staakt niet al haar activiteiten. Met ingang van januari worden maandelijkse Bijbelstudieavonden gehouden. Op 23 januari start ds. Noordam een Bijbelstudieserie over het boek Ruth. De avonden worden gehouden in de gereformeerde kerk.

Opening gebedswinkel uitgesteld

De opening van de Woerdense gebedswinkel is tot begin volgend jaar uitgesteld. De initiatiefnemer, de evangelische gemeente in Woerden, heeft meerdere panden op het oog en onderhandelt nog met de eigenaren over de huisvesting van de gebedswinkel.

Het is de bedoeling dat de gebedswinkel in het centrum van Woerden komt. Het winkelende publiek moet de winkel even binnen kunnen lopen voor een gebed, een praatje of een gratis kop koffie. Vrijwilligers van de gemeente gaan de gebedswinkel runnen. De evangelische gemeente wil dat de winkel vijf dagen in de week opengaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer