OM in hoger beroep tegen Hells Angels
AMSTERDAM (ANP) – Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij het besluit van de rechtbank in Amsterdam om het strafproces tegen de Hells Angels stop te zetten. Justitie is in hoger beroep gegaan, zodat het gerechtshof de belangen nog eens tegen elkaar kan afwegen.
Het OM erkent volmondig dat fouten zijn gemaakt met afgeluisterde telefoongesprekken tussen advocaten en verdachten. De rechtbank heeft de fout van de officier van justitie „hard afgestraft", zei voorzitter Brouwer van het college van procureurs-generaal, de top van het OM.Van diverse verdachten in de Hells-Angelszaak heeft de politie gesprekken met advocaten afgeluisterd. Tegen de regels in zijn de gespreksverslagen die daarvan zijn gemaakt, bewaard. In plaats daarvan had de officier van justitie opdracht moeten geven ze te vernietigen, omdat een verdachte er van uit moet kunnen gaan dat hij vrij met zijn advocaat kan praten. Politie en justitie mogen vertrouwelijke informatie tussen hen niet gebruiken voor opsporing en vervolging.
Minister Hirsch Ballin van Justitie vertrouwt erop dat dergelijke „vergissingen" in het vervolg voorkomen kunnen worden, doordat het OM de werkwijze de laatste jaren aan het verbeteren is.
Dat de aanklager die tot begin dit jaar op de zaak zat juist op het punt van advocatengesprekken ernstige fouten heeft begaan, is volgens Brouwer pijnlijk. „Het OM moet juist het vrije verkeer tussen raadslieden en cliënten borgen".
De baas van het OM wijst erop dat het hier gaat om een fout van één officier, niet om praktijken die systematisch voorkomen. VVD-Tweede-Kamerlid Teeven zei ook te vermoeden dat het om „persoonlijk falen" gaat. Teeven vindt het overigens „buitengewoon onbevredigend" dat de rechtbank het OM niet-ontvankelijk heeft verklaard.
De aanklager die verantwoordelijk is voor de fout, Oldekamp, zit inmiddels niet meer op de zaak. Hij houdt zich tegenwoordig bezig met het vervolgen van internationale oorlogsmisdadigers.
Nu de rechtbank een streep door het strafproces heeft gehaald, dreigt voor justitie een debacle in de aanpak van de Hells Angels. Justitie wilde een einde maken aan de „onaantastbaarheid" van de motorclub, die in Nederland zes afdelingen heeft. De leden van de club worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Verder is er een aantal individuele verdenkingen als wapenbezit, bedreiging en mishandeling.
Ook bij de civiele rechter probeert justitie de Angels te stoppen, door om een verbod op de organisatie te vragen. De rechtbanken in Leeuwarden, Amsterdam en Maastricht honoreerden dat verzoek niet en ook het gerechtshof in Leeuwarden concludeerde inmiddels dat een verbod niet op zijn plaats is.