Binnenland

Bos blijft bij fiscaal ingrijpen topinkomens

DEN HAAG (ANP) – Fiscaal ingrijpen in exorbitante beloningen bij ondernemingen is noodzakelijk. Minister Wouter Bos (Financien) zei dat het kabinet doorgaat met het voorbereiden van fiscale maatregelen voor topinkomens. De zelfregulering die in het rapport van de commissie–Frijns wordt aanbevolen, is volgens verschillende politieke partijen en vakbonden niet realistisch.

19 December 2007 20:36Gewijzigd op 14 November 2020 05:23
DEN HAAG - Bos blijft bij fiscaal ingrijpen topinkomens. Foto ANP
DEN HAAG - Bos blijft bij fiscaal ingrijpen topinkomens. Foto ANP

De commissie–Frijns presenteerde woensdag een rapport over naleving van de gedragscode voor goed ondernemingsbestuur, de zogenoemde code–Tabaksblat. Commissievoorzitter Jean Frijns pleit voor zelfregulering van topinkomens, alhoewel dat volgens hem veel discipline van de beursgenoteerde ondernemingen vraagt. Hij verzet zich tegen wettelijke maatregelen, omdat hij vindt dat ze eenvoudig te ontduiken zijn en bovendien schadelijk voor het vestigingsklimaat.VNO–NCW is het eens met Frijns dat er geen wetgeving nodig is om in te grijpen in de inkomens van topbestuurders. Andere partijen geloven minder in zelfregulering door de ondernemingen.

Bos zou ook het liefst zien dat de bedrijven uit zichzelf de gedragsregels volgden, maar volgens hem blijkt juist dat de code bij het toekennen van beloningen het slechtst wordt nageleefd. Zo ligt bij vertrek van een bestuurder de beloning vaak boven het afgesproken jaarsalaris.

Ook de vakcentrale FNV gelooft niet dat bedrijven de topbeloningen zelf kunnen reguleren. „De zelfregulering werkt op het punt van topinkomens absoluut onvoldoende", aldus FNV–vicevoorzitter Peter Gortzak. Hij noemt het „jammer dat Frijns zelf die conclusie niet heeft kunnen trekken". Ook CNV betreurt het dat Frijns niet met oplossingen komt.

GroenLinks gaat nog een stapje verder. „Dit advies kan de papierversnipperaar in", aldus GroenLinks. De partij wil zo snel mogelijk wettelijke maatregelen, zoals een belastingtarief van 60 procent.

De Verening voor Effectenbezitters (VEB) betreurt het dat het rapport niet ingaat op de „problemen die spelen rond de exorbitante beloningen bij overnamesituaties".

Op de overige aanbevelingen van Frijns werd positiever gereageerd. Zo ziet het kabinet de aanbevelingen die de commissarissen de mogelijkheid geven ook met terugwerkende kracht in te grijpen in al toegekende beloningen wel zitten.

„Zo komt er een ultieme correctie wanneer een beloning niet redelijk is", aldus Bos. Volgens hem biedt dat de raad van commissarissen ook de ruimte om beloningen te maximeren wanneer een bedrijf onderwerp is van overname– of fusiegeruchten. Vaak hebben dat soort geruchten gevolgen voor de beurswaarde van het bedrijf.

Het was de derde keer dat de commissie–Frijns kwam met aanbevelingen over de code, die in 2004 is opgesteld om het vertrouwen in het bedrijfsleven te herstellen na onder meer fraude door bestuurders bij Ahold. In het voorjaar van 2008 komt de commissie voor de laatste keer met een rapport.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer