Strijd voor erkenning
Een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al boort zich op 4 oktober 1992 om 18.25 uur in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer. Door die Bijlmerramp komen 43 mensen om het leven. Tien jaar na dato strijden nabestaanden, hulpverleners en andere getroffenen van de vliegtuigramp nog altijd voor erkenning, hun gezondheid en geld.
Advocaat L. Lalji voert procedures voor Bijlmerslachtoffers. Hij heeft nog drie zaken lopen.
Bij het gerechtshof in Den Haag loopt het hoger beroep tegen de Staat der Nederlanden. Lalji eist daarin namens bewoners van de Bijlmermeer dat het epidemiologisch onderzoek wordt hervat. Dit vergelijkend onderzoek naar de gezondheid van Bijlmerslachtoffers is gestaakt omdat geen controlegroep was te vinden.
Bij het gerechtshof in Amsterdam loopt het hoger beroep in een procedure tegen El Al en Boeing. Volgens Lalji bepaalde de rechtbank in de hoofdstad in een eerder vonnis dat de luchtvaartmaatschappij en vliegtuigbouwer zijn cliënten om onbegrijpelijke redenen te weinig of geen schadevergoeding hoeven te betalen.
In beide hogerberoepzaken verwacht Lalji nog dit jaar een uitspraak.
Bij de sector bestuursrecht van de rechtbank in Amsterdam lopen nog enkele procedures van mensen wier claim bij de Stichting Hulpfonds Bijlmerramp is afgewezen. Dit fonds werd ingesteld na een motie van oud-PvdA-kamerlid R. van Gijzel. Bij het hulpfonds konden mensen terecht met (psycho)sociale problemen die tot dan toe voor geen enkele regeling in aanmerking kwamen. Het fonds keerde in totaal 4,25 miljoen euro uit.
Het epidemiologisch onderzoek naar gezondheidsklachten van de hulpverleners, waaruit een mogelijk verband tussen de klachten en de ramp naar voren moet komen, loopt nog. De resultaten worden in het eerste kwartaal van 2003 verwacht.
Een dergelijk onderzoek naar de klachten van de bewoners bleek onuitvoerbaar. Ondanks herhaalde en nadrukkelijke oproepen was een controlegroep van niet-betrokkenen bij de ramp niet op de been te krijgen en moesten de onderzoekers noodgedwongen hun werk staken.
De individuele medische onderzoeken werden dit jaar wel afgerond. In totaal lieten 4806 mensen zich onderzoeken. Van hen bleken een kleine 1000 bewoners en hulpverleners te kampen met lichamelijke en psychische klachten. Zij kregen het advies zich via de huisarts te laten doorverwijzen naar het Advies- en Behandelcentrum Vliegramp Bijlmermeer, gespecialiseerd in lichamelijk onverklaarbare klachten en het posttraumatisch stresssyndroom.