„Eindelijk serieuze aanpak fietsendief”
Vanaf 1 januari 2003 moeten fietsendieven het een stuk moeilijker krijgen. Na drie jaar onderhandelen zijn drie ministeries en een reeks andere organisaties het zo goed als eens over een nieuwe, gezamenlijke aanpak van het probleem.
Dat heeft directeur G. Wesseling van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) donderdaggezegd. Kern van de nieuwe aanpak is de vorming van een landelijk bestand van gestolen fietsen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Daarmee is het voor de politie eenvoudiger gestolen fietsen te herkennen.
Bijna alle nieuwe fietsen worden al langere tijd voorzien van zogeheten diefstalpreventiechips. Als aangifte wordt gedaan van een gestolen fiets, gaan de gegevens uit de chip naar de databank van de RDW. Vanaf dat moment staat de fiets gesignaleerd. Agenten die via een scanapparaat een verdachte tweewieler aantreffen, kunnen direct contact leggen met de RDW-computer om te controleren of de fiets als gestolen staat geregistreerd.
AVc-directeur Wesseling noemt het „eigenlijk te gek voor woorden” dat het zo lang heeft moeten duren voordat er serieus werk wordt gemaakt van de aanpak van fietsendiefstal. Hij wijst daarbij naar de recentste cijfers, waaruit blijkt dat er jaarlijks 900.000 fietsen worden gestolen. Slechts in een op de vijf gevallen wordt aangifte gedaan.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken, een van de gesprekspartners van AVc, wijst erop dat er formeel nog geen besluit is genomen over de gezamenlijke aanpak. „Juridisch en financieel moet er nog een aantal beslissingen worden genomen”, verklaarde een woordvoerder van het ministerie.
Overigens zal het offensief tegen de individuele fietsendief niet gepaard gaan met extra inzet van politie. Volgens het openbaar ministerie mag een en ander „niet leiden tot het inzetten van recherche- of OM-capaciteit.” Voorzitter van het College van Procureurs-Generaal J. L. de Wijkerslooth, de baas van het OM in Nederland, vindt de strijd tegen zware criminaliteit belangrijker.
In een brief aan toenmalig minister van Justitie Korthals schreef De Wijkerslooth eind mei dat „de aard van individuele fietsendiefstallen niet rechtvaardigt dat de aanpak ervan ten koste zou gaan van de aanpak van zwaardere criminaliteit.”
De Fietsersbond is enthousiast over het plan voor een landelijk registratiesysteem voor fietsen. De bond vindt wel dat de registratie niet alleen voor nieuwe fietsen, maar voor het complete Nederlandse fietsenpark moet worden ingevoerd. Niet te spreken is de Fietsersbond over de opstelling van het ministerie. „Vanwege de grote hoeveelheid gestolen fietsen kun je spreken van zware criminaliteit”, meent een woordvoerster. „Een chip is interessant, maar je moet er ook boeven mee vangen, anders heeft het geen zin.”