Binnenland

Rechtbank weert adviseur Hop als gemachtigde

ZUTPHEN - De rechtbank Zutphen weigert de omstreden adviseur Jan Hop uit Ermelo de komende twee jaar toe te laten als gemachtigde van ouders in kinderbeschermingszaken. Gebleken is volgens de rechtbank dat hij zich onnodig grievend heeft uitgelaten over de Stichting Gereformeerde Jeugdbescherming (SGJ) uit Amersfoort, kinderrechters van de rechtbank Zutphen en de rechtbank zelf.

Binnenlandredactie
6 December 2007 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 05:21

Sinds september 2005 voerde Hop voor twee gezinnen in totaal zo’n 25 procedures, die alle te maken hadden met voorgenomen kinderbeschermingsmaatregelen van de SGJ, zoals een ondertoezichtstelling en een uithuisplaatsing. Over de SGJ bezigde Hop in correspondentie met betrokkenen termen als „liegen en bedriegen, bedreigen, intimidatie, hetze, razzia en Stasipraktijken.” Ook betoogde hij dat de SGJ zo veel mogelijk aanstuurt op het plaatsen van kinderen in SGJ-gezinshuizen uit het oogpunt van financieel gewin.Na een mondelinge waarschuwing op 17 juli startte de rechtbank op 9 oktober tegen Hop een weigering van bijstandprocedure. Een gemachtigde mag in beginsel het standpunt van zijn cliënten verwoorden zoals hij wil, mits hij zich niet onnodig grievend uitlaat en verwijten en/of beschuldigingen feitelijk onderbouwt, stelt de rechtbank vast. Omdat Hop daaraan niet voldoet, weert de rechtbank hem voor de duur van twee jaar.

De rechtbank verwijt Hop dat hij legale middelen, zoals in hoger beroep gaan of het indienen van wrakingsverzoeken, op een enkele uitzondering na onbenut heeft gelaten. In plaats daarvan nam hij besluiten van de rechtbank op zijn site www.burojeugdzorg.nl, waarop hij ook rechtbankbesluiten over minderjarigen publiceerde, onder vuur. Rechtbank en jeugdhulpverlening vormden volgens hem een „corrupte coalitie”, omdat zij werkafspraken maken over het aanleveren van stukken. Voogdij-instellingen zouden zodoende hun plan van aanpak kunnen toeschrijven naar rechterlijke machtigingen tot spoeduithuisplaatsingen.

Volgens de rechtbank gaan de afspraken waarop Hop zijn pijlen richt, uitsluitend over werkprocessen en worden deze ook gemaakt met de advocatuur en het openbaar ministerie. De beschuldiging „corrupte coalitie” voert te ver, zo stelt voorzitter mr. D. Vergunst van de meervoudige kamer voor burgerlijke zaken in het vonnis.

SGJ-directeur Z. B. Nitrauw reageert verheugd op het besluit van de rechtbank. „Het is prima als burgers alert zijn, maar de werkwijze van Hop was buiten alle proporties.”

Hop, die een mislukte poging deed de betrokken rechters te wraken omdat ze belanghebbenden zouden zijn, reageert furieus. Op zijn website, waarop hij de zaak uitgebreid uit de doeken doet, zegt hij in beroep te gaan bij de Verenigde Naties. „Dit beroepschrift wordt op internet in verschillende talen gepubliceerd zodat, heel de wereld zicht krijgt op de werkwijze van rechters in Nederland”, aldus Hop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer