FNV verwijt Aboutaleb niets te doen aan AOW–gat
DEN HAAG (ANP) – Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken doet vrijwel niets om het AOW–gat te dichten. Daardoor zijn ruim 27.000 65–plussers aangewezen op aanvullende bijstand. FNV–voorzitter Jongerius hekelde dat beleid van de bewindsman dinsdag op een bijeenkomst in Den Haag van mensen met een AOW–gat.
Ongeveer 425.000 65–plussers hebben geen volledige AOW opgebouwd, omdat zij tussen hun vijftiende en 65e niet aldoor in Nederland hebben gewoond. Voor elk ontbrekend jaar wordt de AOW met 2 procent gekort.Vooral allochtonen die na hun 15e naar Nederland zijn gekomen, zitten na hun 65e met een AOW–gat. „Grote groepen gastarbeiders die hier in de jaren ’60 en ’70 naar toe zijn gekomen, gaan nu met pensioen. Zij hebben meestal niet of nauwelijks aanvullend pensioen en komen nu door het AOW–gat in de bijstand", aldus Jongerius.
Ook Antillianen en Surinamers zitten vaak met een onvolledige AOW. Of vrouwen die met hun man mee zijn gegaan naar het buitenland. „Velen komen er nu pas achter dat zij niet verzekerd waren", stelde Jongerius.
De vakcentrale en organisaties van ouderen en allochtonen hebben het probleem al herhaaldelijk onder de aandacht van de politiek gebracht. Maar veel resultaat had dat niet.
Binnen vijftien jaar zijn er meer dan een miljoen 65–plussers met een onvolledige AOW, aldus Liane Wubbels van de ouderenorganisatie ANBO. „Voor meer dan 100.000 van hen betekent dat, dat zij tot hun dood in de bijstand zullen blijven. Dat is voor ons onacceptabel".
Zowel FNV als ANBO wil dat de AOW niet meer in vijftig maar in veertig jaar wordt opgebouwd. Voor de 65–plussers die op aanvullende bijstand zijn aangewezen, moeten soepelere regels gelden. Nu mag iemand met aanvullende bijstand maar dertien weken in het buitenland verblijven. Dat moet naar 26 weken, vinden zij.
Ook de vermogenstoets moet soepeler, zodat ouderen die gespaard hebben, niet al hun spaargeld moeten ’opeten’ voor zij in aanmerking komen voor aanvullende bijstand.