„Documentaire Staphorst eenzijdig”
STAPHORST - De vrijdagavond gepresenteerde documentaire ”Staphorst in tegenlicht” vertoont een eenzijdig beeld over de relatie tussen geloof en bestuur in Staphorst. Tot die conclusie komen burgemeester Alssema en wethouder De Jong van de gemeente Staphorst.
De documentaire, van de hand van hoogleraar rechtsantropologie Van Rouveroy van Nieuwaal, toont de worsteling van kerk en gemeentebestuur met zaken zoals zondagsrust en het uitgaansleven.De presentatie vrijdagavond, in een zaal van het plaatselijke hotel Waanders, werd volgens de documentairemaker door menig Staphorster met argwaan bekeken. „Voordat iemand de film ooit had gezien, waren er al oordelen. Vooroordelen zelfs.”
Ronduit slecht te spreken is de hoogleraar over een reactie van burgemeester Alssema, die zich deze week voor de microfoon van RTV Oost liet ontvallen dat de documentaire een eenzijdig beeld toont. Van Rouveroy zegt in zijn handelen te zijn beperkt. Bij de raadsvergadering zegt hij slechts te zijn toegelaten „omdat men dat wettelijk niet kan verbieden.” Het ergert de hoogleraar daarom dat Alssema kritisch is over de documentaire. „Hij heeft zelf bijgedragen aan dat eenzijdige beeld.”
De burgemeester heeft een wat andere lezing van de feiten. „De uitlating over een eenzijdig beeld sloeg op de twee minuten durende samenvatting van de documentaire, die RTV Oost mij toonde.” Wel vindt Alssema dat de film ten onrechte het beeld schetst dat de kerk het voor het zeggen heeft in Staphorst. „Navolger van Christus zijn geef je vorm in alle facetten van het leven. Het is daarom logisch dat de geloofsovertuiging van politici tot uitdrukking komt in de raad. Maar daarmee is de kerk nog geen alleenheerser in dit dorp.”
Wethouder De Jong spreekt van een „karikatuur” wanneer het gaat over dit onderwerp. „De film zou vooroordeelbevestigend kunnen zijn. Dat vind ik jammer. Naar mijn mening is de professor te veel daarnaar op zoek gegaan.” De Jong meent dat ten onrechte de suggestie wordt gewekt dat er in Staphorst geen scheiding is tussen kerk en staat: „De voetbalvereniging in dit dorp beïnvloedt de politiek net zo goed als de kerk dat doet.”
Van Rouveroy op zijn beurt meent dat Alssema en De Jong de film uit zijn verband trekken. „Wat ik toon is puur wat er in dit dorp gebeurt. Met die manier van werken is niets mis. Op punten waar ik beperkt ben, kan ik niet anders dan een onvolledig beeld geven.”
SGP-raadslid J. Visscher is na het zien van de beelden milder in zijn woorden. „De documentaire valt me niet tegen. Van een aantal onderwerpen dat in beeld komt zeg ik: Het is niet helemaal zoals de film het laat zien. Bijvoorbeeld dat de kerk overheerst. Aan de andere kant: Ik was huiverig dat er een negatief beeld zou worden neergezet van Staphorst. Dat valt naar mijn mening nog wel mee.”